Туризъм

Сливенска област разполага с чудесни възможности за туризъм, предопределени от нейното географско положение, наличието на природни дадености и богато историческо наследство.

Туризмът е идентифициран като приоритет в развитието на областта и това среща широката подкрепа, както на обществеността, така и на местната и държавна власт. От съществено значение е, че в последните години туризмът е един от най-бързо развиващите се отрасли в националната икономика и бележи непрекъснат растеж. От друга страна съществува благоприятна тенденция на увеличаване броя на чуждестранните туристи, интересуващи се не толкова от традиционните форми на туризъм, предлагани по нашето Черноморие, колкото от тези, които предлагат запознаване с вътрешността на страната и традициите от миналото. Близостта на област Сливен до Южното черноморско крайбрежие е много благоприятна възможност за формиране на атрактивен регионален туристически продукт. Туристическите обекти на територията на Сливенска област могат да предложат на туристите незабравими впечатления, които ще ги накарат да се върнат отново тук.

Област Сливен е един от най-облагодетелстваните от природата региони в страната. Живописните склонове на Източна Стара планина с множеството си природни забележителности и наличието на голяма защитена територия – Природен парк “Сини камъни”, са изключително богатство и предпоставка за успешно развитие на екотуризъм.

Природен парк “Сините камъни” се намира в непосредствена близост до град Сливен. Той е район с висока и средна значимост за опазване на биологичното разнообразие. Характеризира се с подчертано планински релеф. Надморската му височина варира от 290 до 1181 м (връх Българка – най-високият в Източна Стара планина). Това го прави подходящ за развитието на почти всички видове планински спортове – ски, алпинизъм, скално катерене, колоездене, планинско колоездене, делтапланеризъм, парашутизъм, безмоторно летене, както и за пешеходен и познавателен туризъм. В пределите на Природен парк ”Сините камъни” може да се открие изключително биоразнообразие. Съществуващите туристически пътеки на територията на парка са над 50, а основните туристически маршрути с различна насоченост са 18. Най-масово посещаваната част от Природен парк “Сините камъни” е местността “Карандила”. Тук има много добри условия за краткотраен и дълготраен отдих и изградена подходяща инфраструктура – хижи, почивни бази, бунгала.

В община Котел успешно се развиват селският и екотуризъм. На нейната територията се намират множество природни забележителности, които са изключително интересни туристически обекти: пещери ( Черните извори, Дряновска пещера, Кървавата локва, Приказна и много други), причудливи скални образования ( Урушки скали, Орлови скали с гнездовище на скален орел, Злостен – карстов комплекс с една от най-дълбоките пропасти в България “Леденика”) и красиви водопади (“Скоковете”, “Медвенски извори”, “Синия вир”).

Планинските склонове на Стара планина и Средна гора в община Твърдица също предлагат добри условия за целогодишен туризъм. Има отлични условия за ловен туризъм. Под връх Чумерна е възможно четири месеца в годината да се карат ски.

В община Сливен и община Нова Загора има условия за балнеолечебен и SPA туризъм, предвид наличието на естествени минерални извори. С голям потенциал за развитие са Сливенските минерални бани, които от 1967 г. са курорт с национално значение. Курортният комплекс е разположен в долината на река Тунджа, на 12 км югозападно от гр.Сливен на 242 м надморска височина. Климатът е смекчен преходно-континентален, със средиземноморско влияние. Водата е с доказани лечебни качества за лечение на стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни заболявания, заболявания на опорно-двигателната система и периферната нервна система. Санаториумите и хотелите са разположени в равнинна местност в благоустроена паркова среда.

В град Сливен се намират запазени комплекси от интересни сгради от епохата на Възраждането. Тук могат да се посетят: Историческия музей , Музеят на текстилната индустрия, къщите-музеи на Хаджи Димитър, на Добри Чинтулов, Музеят на сливенския бит, художествените галерии ”Сирак Скитник” и ”Димитър Добрович ”, църквите ”Св.Димитър”, ”Св.Никола” и ”Св.София”. Интерес представляват и археологическите разкопки в м. Хисарлъка, които разкриват останките от древното селище Туида.

Културно-историческото наследство на община Котел е едно от най-богатите и разнообразни в страната. То включва 780 паметника на културата и над 50 археологически паметника – крепости, крепостни съоръжения, могили, някои от които са в добре запазен вид.

Град Котел и живописните селца около него - Жеравна, Медвен, Катунище и Градец, които са запазили автентичния си възрожденски облик, са обявени за архитектурно-исторически резервати. Тук са съхранени голям брой къщи от епохата на Възраждането и много други исторически паметници, които пренасят в атмосферата на отминали времена. Туристите могат да усетят будния дух на българите от епохата на Възраждането, както и да се запознаят с техния бит, фолклор и традиционни занаяти. Привлекателни за туристите в град Котел са: Градският исторически музей, Битовата къща, квартал Галата, който е уникален със своите дървени възрожденски къщи, някои от които са на повече от 300 години, Пантеонът на Възрожденците.

Община Нова Загора е известна с уникалните си археологически находки. На нейна територия са открити над 500 надгробни могили, 26 праисторически селищни могили, 62 селища от късножелязната епоха, 74 от римската епоха, 32 средновековни селища. Голям интерес представлява уникалната Карановска селищна могила. Най-дълбоките й културни пластове разкриват живот от края на 7то и началото на 6то хилядолетие пр.н.е. Разкопките на Карановската селищна могила водят до открития, които далеч надхвърлят националното си значение и са принос в развитието на световната археологическа наука.

Достъпност