Новини

 • Заседание на Областната епизоотична комисия
  22-04-2024 14:15

  Ново заседание на епизоотичната комисия във връзка с болестта "Птичи грип"

  Областният управител на област Сливен инж.Маринчо Христов свика днес ново заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с повишения риск от инфлуенца по птиците за 14 области от страната, а именно: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Хасково. На заседанието присъстваха представители на ОДБХ, ОДМВР, РДПБЗН,ИАСРЖ, РДГ-Сливен, ОД „Земеделие“, ОПУ-Сливен, Български Ветеринарен Съюз, РИОСВ, РЗИ, “ Софарма”-Сливен, представители на Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел. По време на срещата присъстващите бяха запознати с плана за действие за недопускане разпространението на заболяването Инфлуенца, т. нар. "Птичи грип" при птиците. Със заповед на областния управител, съобразена с издадената разпоредба от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и необходимостта от повишена епизоотична готовност, на територията на област Сливен, бяха набелязани мерки за незабавно привеждане в техническа готовност, включваща провеждане на проверки във всички птицевъдни ферми и люпилни на територията на областта.Повишаване на информираност за възникнали огнища, разпространение на информационни материали по населени места. Съгласно издадената заповед е задължително извършването на почистване и дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат птици, както и на транспортните средстава, с които се превозват. В тази насока е необходимо да се представи в ОДБХ Сливен заверен маршрутен план с и приблизителни графици за движение на птиците от обекта и при настъпване на промяна, същият да бъде своевременно актуализиран. Засилва се контролът за спазване на забраната за провеждането на пазари за живи птици. Забранява се и отглеждането на всички видове и категории птици на открито. Пълна информация относно заболяването Инфлуенца( Птичи грип) можете да откриете в прикачения файл.

  прочети цялата

 • 19-04-2024 15:35

  Заповед № РД-11-08-022 от 11.04.2024 за одобряване на техническо задание за изготвяне на ПУП-ПП

  Заповед № РД-11-08-022 от 11.04.2024 за одобряване на техническо задание за изготвяне на ПУП-ПП

  прочети цялата

 • Областният управител и директорът г-жа Минка Коджабашева
  19-04-2024 10:29

  Областният управител инж. Маринчо Христов бе гост на празничният концерт-спектакъл на СУ „Иван Вазов“- Нова Загора

  Областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов бе официален гост на празничния концерт- спектакъл, с който Средно училище „Иван Вазов“ гр. Нова Загора отбеляза своя двоен празник - 60 години от построяването на новата сграда на първото „Новозагорско околийско III- класно училище“ и 143 г от създаването му. „Стъклени топчета“ бе заглавието на съвместния проект между възпитаници и преподаватели, чрез който публиката имаше възможност да се увери как добрият учител вдъхновява и кара всяко дете да даде най-доброто от себе си. Сред присъстващите в залата на Народно Читалище "Диньо Петров Сивков-1870г." в града бяха още кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметът на общината Ивайло Енев, Елена Петкова- общински съветник в Община Сливен, началникът на РУО-Сливен г-жа Кристиана Добрева-Станкова, кметове на кметства, бивши и настоящи преподаватели в училището, както и техни колеги от други учебни заведения. Областният управител инж. Маринчо Христов изрази от сцената огромното си уважение към директора на училището Минка Коджабашева, към педагогическата колегия и учениците за полаганите усилия да се опази българската идентичност, да се съхрани и предаде на поколенията любовта на предците ни към образованието. „ Много усърден труд, несломим дух и патриотизъм стоят в основите на този храм на знанието, носещ името на патриарха на българската литература Иван Вазов. Пожелавам Ви да останете негови верни и горди наследници, да почерпите от него духа на родолюбието!“ завърши словото си Маринчо Христов.

  прочети цялата

 • Маринчо Христов-областен управител на област Сливен
  18-04-2024 15:09

  Областният управител на Сливен подкрепи конференцията „Предприемачеството през погледа на младите хора- възможности и мечти“

  Областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов бе официален гост на Националната научна конференция за ученици „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“ (18-20 април). Конференцията е част от поредицата събития отбелязващи 15 години СОНИК СТРАТ и 75 г. Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ –Сливен и е под патронажа на проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката, с подкрепата на академичната общност в България. На нея ще се представят 29 доклада на ученици от цялата страна, одобрени след подбор от над 150 кандидатури. Най-младият участник в конференцията е на 15 г., а най-възрастният сред делегатите е 18 г. Ментори на форума са хабилитирани лица от изтъкнати висши учебни заведения у нас: проф. д-р Спартак Керемидчиев от Българска академия на науките (БАН) , проф. Димитър Синьовски- МГУ "Св. Иван Рилски", доц. д-р Офелия Кънева от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Румен Стоилов. Сред гостите на събитието, което бе открито с пресконференция бяха още заместник-кметът на Община Сливен Стоян Марков, както и Ралица Василева- старши експерт в РУО-Сливен. Научната беседа има за цел да насърчи младежкото предприемачество като срещне ученици от различни икономически области в България. Създавайки пространство, в което да представят своите иновативни бизнес идеи, да бъдат подкрепени от опитни ментори, да участват активно в дискусии и работни сесии по групи, да обменят знания и мечти, организаторите от СОНИК СТАРТ и ПГИ вярват, че ще открият нови потенциали в пътищата и възможностите за растеж и развитие на младежите. Приветствени слова към участниците във форума бяха произнесени от областният управител инж. Маринчо Христов, от директора на ПГИ Димитър Добрев, както и от самите ментори. „ Вие сте много специални, защото предприемачът е особена порода. Предприемачът притежава шесто чувство, с което да усети новото, да усети идеята и да я реализира в услуга на обществото и през нея съответно той да реализира печалба. Предприемачеството носи своята история още от най-древни времена, още със зараждането на обществата и на търговията. Целия този процес е движил народите и света към своето развитие. В тази насока искам да знаете, че Вие сте специални, защото във Вас ние виждаме тази надежда, че всичко ще продължи за добро“ каза областният управител. „Аз , като представител на държавата, като областен управител искам да заявя, че държавата има интерес от това Вие да се развивате, да Ви създава условия, в които да реализирате своите мечти“ сподели още Маринчо Христов. Конференцията в Сливен надгражда първото събитие Национална научна конференция „Предприемачеството през погледа на младите хора - възможности и мечти", проведено в град Левски 18-20 септември 2023 г. отново под патронажа на Министъра на образованието и науката, и с ментори проф. д-р Огнян Герджиков, проф. д-р Спартак Керемидчиев, доц. др Офелия Кънева и Димитър Томов.

  прочети цялата

 • НСИ лого
  16-04-2024 11:50

  Дейност на местата за настаняване в област Сливен през февруари 2024 година

  През февруари 2024 г. в област Сливен са функционирали 43 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, със 721 стаи и 1 506 легла в тях. В сравнение с февруари 2023 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода остава без промяна. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през февруари 2024 г. е 7 142, или с 2.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 4 893 нощувки, а чуждите - 2 249. Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през февруари 2024 г. се увеличава с 1.8% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 3 566 души. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през февруари 2024 г., са 3 007 и са реализирали средно по 1.6 нощувки. Чуждите граждани са 559 и са реализирали средно по 4.0 нощувки. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари 2024 г. е 16.8% и намалява с 1.7 процентни пункта в сравнение с февруари 2023 година. Приходите от нощувки през февруари 2024 г. достигат 479.7 хил. лв., като 271.2 хил. лв. са от български граждани, а 208.5 хил. лв. - от чужди граждани. Източник :

  прочети цялата

 • Среща ДОМИНО- 2
  15-04-2024 16:33

  Проведе се консултативна среща за обсъждане развитието на дуалното обучение

  Днес Областна администрация –Сливен бе домакин на регионална консултативна среща във връзка с прилагането на системата за дуално обучение. Събитието бе инициирано от Министерството на образованието и науката като част от регионални консултации със заинтересованите страни, относно подготовката на проект ДОМИНО-2 (2024 -2028 г) по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. В него участие взеха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, представители от Община Сливен, експерти от РУО и други териториални структури, представители на гимназии и училища от областта с професионални паралелки, както и представители на местния бизнес. Областният управител откри събитието, като в своето приветствие подчерта значимостта на представената програма по отношение на добрите възможности за реализация на младите, които тя осигурява. Срещата бе водена от Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара, а основните цели бяха презентиране на следващите стъпки в подкрепа на дуалното обучение, които ще бъдат подкрепени от Швейцарско-българската програма за сътрудничество-ДОМИНО 2, обсъждане на досегашните резултати от този вид обучение конкретно за област Сливен, както и визия за бъдещото развитие на тази програма. Чрез ДОМИНО 1 ( абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) е разработен модел на обучение в реална трудова среда, адаптиран към българските условия, създадена е нормативна основа за прилагането му в образователната система, обучени са преподаватели, осигурена е подкрепа не само за училищата, но и за работодателите осигуряващи реални работни места. Със стартирането на проект ДОМИНО, ученици от XI и XII клас имат възможност да се обучават и да работят срещу заплащане, съответно 2 или 3 дни в седмицата. По този повод от 1 април 2024 г. са въведени нормативни промени, чрез които държавата въвежда облекчения за работодателите, като поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите в дуална форма на обучение ученици. Около 300 деца от 6 професионални училища на територията на областта се обучават по тази програма, стана ясно от изнесените от РУО-Сливен данни. Това бе и повод за дискусия в насока трудностите, които изпитват професионалните гимназии в обучението на кадри, ниските нива на грамотност, липсата на мотивация от страна на учениците за завършване на средно образование, както и последващото нежелание от тяхна страна да се включат в пазара на труда. По този повод бяха отправени и обсъдени конкретни предложения от всички заинтересовани страни, които да бъдат от полза за бъдещото развитие на дуалната форма на обучение.

  прочети цялата

 • Консултации за РИК
  14-04-2024 11:51

  В областна администрация се проведоха консултациите за РИК-Сливен

  Областният управител инж. Маринчо Христов проведе днес в Областна администрация Сливен консултации за сформиране на Районна избирателна комисия-Сливен (РИК). На заседанието присъстваха представители на Областна администрация- Сливен и членове на всички парламентарно представени партии и коалиции: Коалиция „Продължаваме промяната”, Коалиция „ГЕРБ- СДС", Политическа партия „ДПС", Коалиция „БСП за България”, Политическа партия „Има такъв народ”, Политическа партия „Възраждане”. Областният управител провери представените документи от упълномощените лица, след което допусна до участие представители от следните партии: За Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ това бяха Елена Петкова, Мартин Маринов и Христо Иванов, за Коалиция „ГЕРБ-СДС“ - Димитър Митев и Здравко Костадинов, за Политическа партия „ДПС“ Мустафа Мустафов, за Коалиция „БСП за България” Стефан Щилиянов, за Политическа партия „Има такъв народ” Ирина Янкова и Славчо Йовчев и за Политическа партия „Възраждане” Динко Ганчев и Кирил Кирилов. Инж. Христов запозна участниците с Решение № 3051-ЕП/НС от 9 април 2024 г г. на Централната избирателна комисия, съгласно което общият брой на членовете на Районна избирателна комисия (РИК) Сливен, включително председател, заместник-председатели и секретар е 13, като съотношението между партиите и коалиции е следното: за коалиция „ГЕРБ-СДС" - 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“ -3 членове; за политическа партия „ДПС" - 2 членове; за политическа партия „Възраждане”-2 членове; за коалиция „БСП за България" - 1 член; за политическа партия „Има такъв народ”- 1 член; Представителите на партии направиха своите предложения за председател, заместник-председатели и секретар на РИК. За председател на РИК от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложиха Росица Тодорова. Нейното име беше подкрепено от всички партии, с изключение на ПП “Възраждане“, които направиха свое предложение в лицето на Даниела Василева. В този случай не беше постигнат консенсус за председателската длъжност и крайното решение ще бъде взето от ЦИК. 3а заместник-председатели на РИК, политическите партии издигнаха за кандидати съответно: от Коалиция "БСП за България" Мария Чомпова, от "Има такъв народ" Ирина Янкова и от Коалиция"Продължаваме промяната-Демократична България" Елизабет Кендерян. "Възраждане", "ГЕРБ-СДС" и "ДПС" не издигнаха кандидатури. Предложението за секретар на РИК бе отправено от Мустафа Мустафов- ДПС, който предложи Фатме Мустафова за този пост. Останалите партии също се обединиха около нейното име. След като не беше постигнато съгласие за председателското място в РИК, областният управител инж. Маринчо Христов изпрати протокола от проведените консултации до ЦИК.

  прочети цялата

 • форум
  12-04-2024 17:33

  Форум за превенция на трудовия травматизъм се проведе в Областна администрация-Сливен

  Днес, в заседателната зала на Областна администрация – Сливен се проведе регионалната конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Инициативата е на Главна инспекция по труда и Министерство на труда и социалната политика, като част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм. Областният управител инж. Маринчо Христов бе сред участниците във форума, на който присъстваха още Димо Иванов-главен директор на Главна дирекция"Инспекция на труда", инж.Александър Борисов- експерт от Главна дирекция ИТ, Ирена Иванова-директор на „Инспекция по труда“-Сливен, представители на различни институции, както и работодатели. г-н Димо Иванов, не скри вълнението си от това, че инициативата е от изключително значение за служителите на тази институция. „Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Нашата мисия е да създадем среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и безопасни условия на труд по време на работа и нашата молба към всички Вас е да бъдете наши съюзници, тъй като тревожната тенденция за увеличаване на трудовите злополуки, особено на тежките с фатален край е притеснителна“ сподели още г-н Иванов. 540 трудови инциденти са станали през изминалата 2023 година в страната ни, като най-голям брой са в строителството. Сред най-честите причини за трудови злополуки са падане от височина, премазване, удар от падащ предмет, поражения от електрически ток, затрупване от земни маси и др. От началото на 2024 г., 15 са смъртните случай на работното място. Според главния директор на Главна дирекция "Инспектиране на труда", най-честите причини за неспазване на правилата за безопасност са преследването на срокове, подценяване на мерките от страна на работодателите, както и надценяване на собствените възможности от страна на работниците. Областният управител инж. Маринчо Христов изрази мнение, че българският работник е далеч по-дисциплиниран, когато работи за чужди компании, заради непрекъснатите проверки и строги санкции. Според него, родните работодатели трябва да настояват за спазване на правилата и задълженията на служителя, вписани в длъжностната му характеристика. На срещата се обърна внимание на това, че работата без трудов договор, неспазването на правилата за работно време, недостатъчната квалификация и компетентност, непровеждането на инструктажи и неизползването на лични предпазни средства са основна предпоставка за опасно поведение и инциденти по време на работа. Това бе и повод, представители на местния бизнес да споделят своя опит и проблемите си в тази насока. Днешният форум, организиран със съдействието на Областна администрация-Сливен, е част от серията регионални конференции, които ще се проведат в рамките на стартиралата през месец февруари 2024 г. национална кампания за превенция на трудовия травматизъм.

  прочети цялата

 • Областна администрация
  12-04-2024 15:45

  Засегнати улици и участъци, по които ще се извършват строително монтажни работи в кв. Речица в периода 15.04.2024 – 28.04.2024 г

  „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 15.04.2024 – 28.04.2024 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект „Изпълнение на инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор на обект “Изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и съпътстващите ги съоръжения в кв. Речица, Агломерация Сливен”, съгласно условията на ФИДИК Жълта книга“, са възможни временни затруднения и неудобства за жителите и гостите на кв. Речица. По трасетата на следните улици и участъци в кв. Речица, гр. Сливен са възможни временни прекъсвания на водоподаването и е създадена временна организация на движението, която дава възможност за придвижването на жителите и техните автомобили, с минимални затруднения: 1. По ул. „Тодор Асенов"; 2. По ул. „Здравец"; 3. По ул. „Освобождение“, ул. „Георги Обретенов“; 4. По ул. „Александър Николов“; 5. По ул. „Опълченска“. При възникнали непредвидени ситуации, които налагат удължаване срока на работните дейности повече от 12 часа, ВиК Сливен ще осигури алтернативно водоснабдяване на засегнатия район. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. За въпроси и повече информация, гражданите могат да се свържат с ВиК оператор на безплатен национален телефон 0800 80 180. Строително-монтажните работи са във връзка с изпълнението на проект „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД“, съфинансиран от Европейския съюз.

  прочети цялата

Достъпност