Новини

 • vaks
  26-07-2021 14:21

  Над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи от 12 до 18 години в област Сливен

  Над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи на възраст от 12 до 18 години в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Данните са за периода след 3 юли, когато по указания на здравното министерство в обхвата на имунизационната кампания бе включена и тази възрастова група. Ваксини срещу COVID-19 на лица от 12 до 18 години се поставят от общопрактикуващите лекари и в разкритите пунктове в Сливен и Нова Загора. Задължително е родителите да заявят своето информирано съгласие. Отново по указания от МЗ, използват се само иРНК-ваксини, уточниха от Регионалната здравна инспекция. От 19 до 25 юли са поставени 930 дози в област Сливен. Част от имунизациите са извършени от мобилни екипи, по заявка на кметовете и кметските наместници в пет новозагорски и две твърдишки села. През изминалата седмица заболеваемостта в област Сливен отново е по-ниска от средната за страната. Регистрирани са 6 нови случая на коронавирусни инфекции. Излекувани са 8 души. За съжаление, пациентка на 79 години с COVID-19 и придружаващи заболявания изгуби битката с вируса. „Въпреки ниската заболеваемост, по мнение на медицинските специалисти е необходимо да се подготвим, като посрещнем защитени есенно-зимния сезон. Активната ваксинационна кампания продължава, графиците с работното време на пунктовете са публикувани в сайта на РЗИ и на областната администрация. Призовавам желаещите да не отлагат имунизирането си“, каза областният управител Минчо Афузов.

  прочети цялата

 • ваксинация
  21-07-2021 17:08

  36 525 дози ваксини са приложени в област Сливен

  От началото на имунизационната кампания досега в област Сливен са приложени 36 525 дози от всички видове ваксини, разрешени в страната, съобщиха от областната администрация. От тях 3 336 са поставени в периода от 1 до 20 юли във ваксинационните центрове, от общопрактикуващи лекари и от мобилни екипи на РЗИ в населени места със затруднен достъп или на адрес на трудно подвижни граждани. „Силно се надявам на по-активен интерес към имунизациите, за да посрещнем есенно-зимния сезон защитени, без да има тежко болни в семействата ни, на работните ни места, в учебните и други публични заведения и ведомства. Целта е да се предпазим от поредна вълна на епидемията. Трябва да се доверим на специалистите, които са категорични, че само масовото ваксиниране може да помогне да се ограничи разпространението на вируса“, коментира областният управител Минчо Афузов. От здравната инспекция в града информираха, че има достатъчно количества от всички видове ваксини и гражданите трябва да са спокойни, че предпочитанията им ще бъдат удовлетворени. До края на месеца ваксинирането продължава в разкритите пунктове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. Графикът е публикуван в сайтовете на РЗИ и на областната администрация. Личните лекари също продължават да прилагат ваксини на желаещите. Мобилните екипи са в готовност да се отзоват при заявка от всяко населено място. Паралелно с това продължава информационната кампания, организирана по идея на областния управител и РЗИ, за ползата от ваксините.

  прочети цялата

 • 21-07-2021 09:39

  Приключил конкурс за Младши експерт в Дирекция АКРРДС

  Формуляр за окончателни резултати за кандидатите.

  прочети цялата

 • Z.Stoianov
  20-07-2021 17:19

  Ученичка от Нова Загора стана първа в конкурса за есе, посветен на Захарий Стоянов

  Приключи конкурсът за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“, посветен на Захарий Стоянов, съобщиха от областната администрация в Сливен. В него участваха гимназисти от областта. Жури с председател зам. областният управител Димитринка Петкова извърши класирането. Първа стана Гергана Тодорова от 11 клас в СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора. Второто място си поделят съученичката й от същото училище Деница Желязкова и Божидара Кръстева от 11 клас в СУ „Хаджи Мина Пашов“. Трето място бе отредено на Ева Димитрова от 10 клас в СУ „Георги С. Раковски“ – Котел. Конкурсът е част от четенията, посветени на Захарий Стоянов, чието трето издание ще се състои на 31 юли в родното село на възрожденеца – Медвен, община Котел. По време на събитието ще бъдат връчени наградите на отличените гимназистки. Четенията се организират от областната администрация, община Котел, кметството в Медвен, Историческия музей – Котел и НЧ „Извор – 1882“ – Медвен.

  прочети цялата

 • Управителят на 'В и К - Сливен' инж.Рашев, зам.областният управител Андонов и зам.кметът Костов направиха символичната първа копка
  20-07-2021 15:04

  32 км нова канализация и 5 км реконструирани водопроводи ще има в кв. „Речица“

  Започва строителството на първата канализация в 5-хилядния сливенски кв. „Речица“. Предстои изграждането на 22 км канализация за отпадъчни води и 10 км – за дъждовни. Паралелно с това ще бъде извършена реконструкция на 5 км водопроводи. Инвестицията възлиза на 23 млн. лева. Първата символична копка на обекта бе направена на 20 юли. Гости на събитието бяха зам.областният управител Антоний Андонов и зам.кметът на община Сливен Камен Костов. Предстои да намерим радикално решение на проблем, който от години мъчи жителите на „Речица“, каза управителят на „В и К – Сливен“ ЕООД инж. Севдалин Рашев. Той подчерта, че областната администрация и общината са оказали съществена подкрепа, за да стане проектът факт. От своя страна зам.областният управител Антоний Андонов пожела успех на изпълнителите и благодари на жителите на квартала за проявеното търпение. Той спази традицията и счупи бутилка в една от машините за безпроблемна работа на строителите. Зам. кметът Костов заяви, че общината ще държи предвидените дейности да бъдат извършени коректно и навреме. Строителните дейности в кв. „Речица“ са част от обхвата на голям проект в Сливен и Нова Загора на стойност 131 млн.лева по ОП „Околна среда“, съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд. Ще бъдат реконструирани и изградени 55 км водопроводи и 45 км канализация. Предстои реконструкция и на пречиствателните станции за отпадъчни води в Сливен и Нова Загора. А новата пречиствателна за питейни води на Сливен ще бъде свързана с язовир „Асеновец“ и В и К – мрежата на областния град. Крайният срок за изпълнение е 2024 година. Очакваният резултат е, че ще бъдат намалени загубите на вода, ще се подобри качеството на питейната вода и на водните ресурси.

  прочети цялата

 • 20-07-2021 12:52

  Извлечение от Протокол относно конкурса за "мл. експерт" в дирекция АКРРДС

  Допуснати и недопуснати кандидати до интервю след проведен тест за длъжността „Младши експерт“ в дирекция Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост в Областна администрация Сливен

  прочети цялата

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  20-07-2021 10:23

  Областният управител поздравява мюсюлманите с Курбан байрам

  Областният управител Минчо Афузов поздравява мюсюлманската общност с големия празник Курбан байрам. От свое име и от името на екипа си той отправя пожелания за здраве, разбирателство, успехи и надежда в идните дни, съобщиха от областната администрация. „Използвам повода, за да изкажа благодарността си към представителите на общността в Сливенска област за това, че като почтени граждани са пример за трудолюбие, уважение и допринасят за създаването на обществени блага“, заяви Минчо Афузов. Празникът е символ на вярата, милосърдието и прошката. Свързва се с жертвоприношение на животно, раздава се храна на бедните.

  прочети цялата

 • Н.Пр. Флоранс Робин със зам.областния управител на Сливен Антоний Андонов
  19-07-2021 15:09

  Френският посланик прие покана да се запознае с образованието в област Сливен

  Посланикът на Република Франция Флоранс Робин прие покана да посети област Сливен, за да се запознае с постиженията в областта на образованието и културата. Поканата от името на областния управител Минчо Афузов бе отправена от заместника му Антоний Андонов, който бе гост на провелия се наскоро тържествен прием за националния празник на Франция, съобщиха от областната администрация. Посланикът е проявила интерес към възможностите за популяризирането на френския език и изучаването му в училищата. До неотдавна Сливен бе известен с традициите си в задълбоченото познаване на френската култура и литература, които бяха утвърдени от поколения уважавани преподаватели в Езиковата гимназия в града, създадена като Френска гимназия. Н. Пр. Флоранс Робин е била генерален директор на училищното образование в родината си, заемала е и поста на главен инспектор за националното образование. Тя е доктор на науките. Преди назначението си е била ректор на академията на Нанси - Мец. Темата за образованието й е особено близка.

  прочети цялата

 • Поклон пред Апостола от талантливите участници в спектакъла
  19-07-2021 13:38

  Деца от театралната студия към Военния клуб развълнуваха сливенци на честването на Левски

  Спектакъл-рецитал с участието на деца и ученици от театралната студия „Хвърчащи хора“ на актрисата Вяра Начева развълнува сливенци на официалния ритуал с военни почести за Васил Левски. Събитието послучай 184 години от рождението му се проведе снощи, на едноименния площад в Сливен. Пред паметника на Левски децата задаваха въпроси: Кой е той? Как е живял? За какво е мечтал? Как са го заловили? А той предател ли е?... И сами намираха отговори във вдъхновяващите поетични образци, посветени на Апостола на свободата. Как да го събера в сърцето си, щом е толкова необятен? Както се обича небето, без което не мога, каза най-малкият участник. Спектакълът на студията към Военния клуб бе представен за първи път на церемонията на 18 юли. Венец от името на областния управител Минчо Афузов поднесе заместничката му Димитринка Петкова. Венци бяха поднесени и от кмета на община Сливен Стефан Радев, председателя на общинския съвет Димитър Митев, зам.командира на Центъра за подготовка на специалисти полк. Данчо Николов, съветници, ръководители на институции в областта на културата, граждани. В обръщение към присъстващите кметът Радев заяви, че е чест, гордост и морално задължение заветите на Апостола да бъдат предадени на следващите поколения. Церемонията бе организирана от община Сливен, съвместно с Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Участва клуб „Хаджи Димитър“ към НД „Традиция“.

  прочети цялата

Достъпност