Новини

 • срещата днес
  23-09-2022 15:17

  Работна среща за хода и изпълнението на проекта за водния цикъл на град Сливен се проведе в Областна администрация

  На работна среща в Областна администрация днес бяха обсъдени ходът и изпълнението на проекта за водния цикъл на гард Сливен. В срещата, провокирана от множеството сигнали за задръствания и трудно придвижване по основни пътни артерии в града, взеха участие областният управител Минчо Афузов, заместник-областният управител Антоний Андонов и управителят на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Севдалин Рашев. Обсъдени бяха сроковете, финансирането и своевременното завършване на основните дейностите по проекта за водния цикъл на град Сливен, както и актуалният за гражданите въпрос за проходимостта на улиците след полагането на водопроводните и канализационни тръби. По отношение възстановяването на настилките, управителят на ВиК информира, че е почти завършено асфалтирането в Промишлена зона, а в момента интензивно се работи по бул. „Христо Ботев“ и улица „Карандила“. Предстои да започнат и асфалтовите дейности по бул. „Панайот Хитов“. Приоритетно се довършват работите по основните улици, след което ще се пристъпи към завършване на останалите обекти. Инж. Севдалин Рашев бе категоричен, че до края на месец октомври 2022 година ще приключи цялостното асфалтиране по водният цикъл на Сливен. Управителят на ВиК информира още, че предвид осигуреното финансиране, до края на 2023 г. ще бъде напълно завършен водният цикъл на кв. „Речица“, включващ и водопреносната мрежа. Това ще даде реална представа за ефекта от цялостна рехабилитация на водоснабдяването в един квартал с високо потребление на вода. Друга обсъждана тема бе пречиствателната станция за питейните води на Сливен и срокът за нейното завършване. Изграждането на пречиствателната станция, започнало през далечната 1978 г. и преминало през много проблеми и перипетии, ще завърши през 2024 г., стана ясно от думите на управителя на ВиК. В част от довършителните дейности има закъснение заради неритмичност на финансирането и необходимост от съгласуване с редица външни фирми и институции. За някои от подобектите се налага известно коригиране на проектите, тъй като те не отговарят на актуалните към момента изисквания и дадености. От страна на Областна администрация бе декларирана пълна готовност за подкрепа и съдействие при осъществяването на големите, обществено значими проекти на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД. „Оперативното решаване на проблемите става не чрез писане на писма между институциите, а чрез пряка комуникация между тях и чрез провеждането на работни срещи по конкретни казуси, с участието на всички отговорни институции. Това е начинът, по който се работи в момента“, подчерта в края на срещата областният управител Минчо Афузов. Днешната среща с управителя на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД бе поредната от серията срещи, инициирани от Областна администрация с цел намирането на решения по проблеми от съществена важност за жителите на област Сливен.

  прочети цялата

 • честването на Деня на Независимостта на България на пл. 'Хаджи Димитър'
  23-09-2022 13:26

  Областна администрация Сливен се включи в честванията за Деня на Независимостта

  Областна администрация се включи в общоградското честване на Деня на Независимостта на България площад „Хаджи Димитър“ в Сливен. Честването бе организирано от Военно формирование 22 220 и Община Сливен. В него взеха участие представители на държавни, образователни и културни институции, Сливенска митрополия, лидери на политически сили и кандидати за народни представители, граждани. Тържеството започна с военен ритуал и слово за празника на кмета на Сливен Стефан Радев. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха положени венци и цветя на признателност към дейците на Възраждането, Съединението и Независимостта на България. В официалното честване на празника взе участие заместник-областният управител Антоний Андонов, който поднесе венец от името на Областна администрация Сливен. На състоялата се по-късно традиционна Среща на старите сливенски родове бе връчен поздравителен адрес от името на областния управител Минчо Афузов. „За мен е изключителна чест и привилегия да ви приветствам с поредния празник на сливенския дух, на сливенския ген, на сливенските корени, предизвикващи гордост и респект у всеки, докоснал се до историята, личностите и постиженията на Града под Сините камъни! Сливен е необикновен град, вдъхновител и съзидател на немалка част от общобългарската ни история. Град, втъкал енергията и духовността си в първите пориви на Българското Възраждане, в църковно-народните и освободителните борби, в културния и икономически подем преди Освобождението, в следосвобожденските събития, утвърдили българската държавност, в строителството на съвременна България. Нека продължаваме да пазим достолепието и традициите на нашия град, да влагаме усилията, труда и обичта си в неговото достойно утре!“, се казва в поздравителния адрес на областния управител.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов
  22-09-2022 08:03

  Поздравление на областния управител Минчо Афузов по случай Деня на Независимостта на България

  Уважаеми съграждани, Преди 114 години, на този ден, с един дързък акт на еманципиране от Великите сили, младата българска държава обявява своята независимост. Този исторически момент, един от най-забележителните в новата ни историята, е показателен както за всенародното стремление към обединение и отстояване на държавността в следосвобожденска България, така и за далновидността и умелата дипломация на тогавашните български управници. С висша дипломация и премерен риск, възползвайки се от политическата конюнктура на Стария континент и разнопосочните амбиции на Великите сили, българските управници спечелват за България суверенитет, бъдещ просперитет и място на европейската политическа сцена. Този исторически момент е забележителен с единодействието на княз, управляващи, опозиция и народ. „Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят“ се казва в Манифеста, подписан от княз Фердинанд, с който на 22 септември 1908 година се обявява независимостта на България - „държава достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи“. Нека не забравяме уроците на този знаменателен исторически акт, дал на държавата ни нов хоризонт за развитие и самоутвърждаване. Тези уроци са ни особено нужни днес, когато страната ни се разкъсва от политически междуособици и опасни центробежни сили, а народът ни търпи разочарования и тегоби. Нека не забравяме, че понякога се налага да отстъпваме от личните си амбиции, интереси и политически пристрастия, за да отстояваме своята обща кауза: България! Наследили сме този урок от нашите мъдри и далновидни държавници отпреди 114 години. Днес е денят, в който почитаме делото им! Честит празник! Минчо Афузов, Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • заседанието за изборите
  20-09-2022 11:30

  В Областна администрация Сливен се проведе работна среща за подготовката на изборите

  В Областна администрация Сливен се състоя работна среща по организационно-техническата подготовка за предстоящите парламентарни избори. В нея взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов, председателят на Районната избирателна комисия Елизабет Кендерян, главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов, секретарят на Община Сливен Валя Радева, директорът на „Информационно обслужване“ – клон Сливен Христо Апостолов, началникът на „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Сливен комисар Димитър Кикьов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Владимир Демирев и Димитър Сяров, началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН – Сливен. По време на съвещанието бяха обсъждани въпроси, свързани с координацията между Районната избирателна комисия и фирмата доставчик на машините за гласуване – „Сиела Норма“, охраната на устройствата за гласуване, логистиката по разпределението им в избирателните секции, доставката и съхранението на хартиените бюлетини, организацията по приемане на изборните книжа, готовността на фирма „Информационно обслужване“ за своевременно въвеждане на данните от изборните протоколи и подаването им към ЦИК, както и подготовката на структурите на ОДМВР за охрана на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в районите на избирателните секции. 293 са секциите за гласуване, образувани в 21 Сливенски многомандатен избирателен район до момента. Очаква се сформирането на още няколко избирателни секции - в болничните и социалните заведения на областта, като гласуването там ще става с хартиена бюлетина. В 45 от секциите в област Сливен – в населени места с под 300 избиратели, също ще се осъществи хартиен вот. В две от избирателните секциите в град Сливен ще бъдат монтирани по две машини за гласуване. Предстои да се уточнят графикът и техническият състав за поддръжка на електронните устройства в 21 МИР. На 25 септември Районната избирателна комисия в Сливен организира онлайн обучение за членовете на секционни избирателни комисии. На 26 септември ще бъде проведено присъственото обучение за община Сливен, а на 27 септември за общините Нова Загора, Котел и Твърдица. Двама международни наблюдатели ще следят за нормалното протичане на изборния процес в област Сливен, стана ясно още по време на работната среща.

  прочети цялата

 • срещата днес
  19-09-2022 16:21

  Среща по проблемите на пътя Сливен – Елена се проведе в Областна администрация Сливен

  Днес в Областната администрация се проведе среща с главен инспектор Илиян Николов, началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Сливен, по повод тежкото състояние на пътя Сливен – Елена, най-вече в отсечката между Агликина поляна и село Стара река. В срещата участваха областният управител Минчо Афузов и заместник-областният управител Антоний Андонов. Те изразиха категоричната позиция на Областна администрация, че в спешен порядък трябва да се приложат предвидените законови мерки за осигуряване на максимална пътна безопасност в сливенския участък на път II – 53. За целта ще бъдат сезирани всички институции, фирми и органи, включително правораздавателните, имащи отношение към безопасното преминаване през този участък. Това е наложително, за да се ускорят процедурите и практическите действия по ремонт, подготовка и поддръжка на пътя през зимния сезон. Друга актуална тема на разговор бе състоянието на уличните настилки след ремонтите на ВиК Сливен. Участниците в срещата бяха единодушни, че разкопаните и неасфалтирани улични платна са сериозна предпоставка за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия. „Всички ние сме свидетели на това, че има незасипани добре участъци, има и неположен асфалт, а времето за улични ремонти изтича. Обезпокоени сме, че асфалтирането по проекта за водния цикъл на Сливен и квартал „Речица“ се бави и няма да приключи до настъпването на зимния сезон“, коментира областният управител Минчо Афузов. „Като Областна администрация ще използваме целия си ресурс, всички свои правомощия за подобряване на пътната инфраструктура и за гарантиране безопасността и правата на гражданите“, подчерта той.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов по време на официалното откриване на Националното животновъдно изложение
  18-09-2022 17:56

  Областният управител бе гост на Националното изложение по животновъдство

  На 16 и 17 септември край Сливенските минерални бани се проведе XVI-то Национално изложение по животновъдство, организирано от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“. Най-голямото събитие в сектора се превърна в истински празник за българските фермери и животновъди, които демонстрираха постиженията си в селекцията на елитни животни и породи. Изложението бе официалното открито от заместник-министъра на земеделието Крум Неделков, областния управител на област Сливен Минчо Афузов и кмета на община Сливен Стефан Радев. Сред официалните гости бяха още: Деница Димчева – директор на дирекция “Животновъдство” в Министерството на земеделието, председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов, проф. Димитър Панайотов от Тракийския университет - Стара Загора, директорът на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Корнелий Желязков, директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов. В обръщението си към организаторите, участниците и публиката областният управител Минчо Афузов изтъкна високите постижения на сектор "Животновъдство", въпреки големите трудности и предизвикателства през последните няколко години. "За XVI пореден път на това прекрасно място до град Сливен се провежда най-важното животновъдно събитие на България. Знаем, че периодът, в който живеем, не е лесен за целия земеделски сектор, и особено за животновъдството. За съжаление, огромната поредица от кризи, която ни затиска, прави дейността и оцеляването на развъдните организации и на преработвателите доста сложни. Затова искам искрено да ви благодаря за усилията, които полагате. И да ви уверя, че държавата прави всичко възможно да подобри условията, в които работите, и за преодоляването на кризите, които ни застигат. Надявам се догодина да се радваме на още по-добри резултати от вашия професионализъм и упорит труд", каза пред присъстващите Минчо Афузов. В XVI-то Национално изложение по животновъдство взеха участие фермери от цялата страна с над 550 елитни животни.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов
  16-09-2022 18:28

  Минчо Афузов участва в работна среща на премиера с областните управители

  Областният управител Минчо Афузов участва днес в разширено заседание на Министерски съвет с 28-те областни управители. Освен премиерът Гълъб Донев, в работната среща взеха участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, министърът на земеделието Явор Гечев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на електронното управление Георги Тодоров. Основен фокус на заседанието бе подготовката за предстоящите парламентарни избори. Коментирани бяха оперативни въпроси, свързани с нормалното протичане на изборния процес. Сред обсъжданите теми бяха гласуването с хартиена бюлетина в населени места с под 300 избиратели, превенцията срещу нерегламентирани въздействия върху избирателите, подобряването на координацията между доставчика на машините за гласуване и Охранителна полиция. Според областния управител на Сливен, в 21 Многомандатен избирателен район е налице много добър синхрон между доставчика на устройствата за гласуване, Районната избирателна комисия и органите на реда. При последните няколко парламентарни вота област Сливен е била сред първите както с доставката на машините за гласуване, така и с отчитането на изборните резултати. На заседанието специално внимание бе отделено и на проблемите с почистването на речните корита и необходимостта от облекчаване на сложните процедури по възлагане на тази дейност.

  прочети цялата

 • лого
  16-09-2022 16:04

  Сливен е домакин на Национално животновъдно изложение

  Над 550 елитни български животни участват в 16-тото издание на Националното животновъдно изложение, което се провежда на 16 и 17 септември 2022 г. край Сливенските минерални бани. Изложението се провежда под егидата на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“. Повече за събитието и съпътстващата програма ще намерите в приложения файл.

  прочети цялата

 • в областна администрация Слвиен е поставена демонстрационна машина
  16-09-2022 15:32

  В Областна администрация е поставена демонстрационна машина за гласуване

  В Областна администрация Сливен е монтирано специализирано устройство за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), с цел практическо запознаване на гражданите с начина, по който ще се гласува на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. Демо машината е разположена на партерен етаж в сградата на Областна администрация. При необходимост, служители на администрацията оказват съдействие на желаещите да пробват машинния вот. Общо пет специализирани устройства за пробно машинно гласуване са доставени и поставени в област Сливен: две в община Сливен, две в община Нова Загора и едно в община Твърдица. С официално писмо Община Котел отказа монтирането на такова устройство, поради течащ основен ремонт в сградата ѝ.

  прочети цялата

Достъпност