Новини

 • Зам.министър Григоров, областният управител Божурски и директорът на РЗИ д-р Балулова след срещата в Сливен.
  26-02-2021 18:23

  Ваксинацията и безопасното провеждане на изборите бяха обсъдени на среща със зам.министър Григоров

  Ходът на ваксинационния процес и създадената организация за безопасно провеждане на изборите в условията на епидемия бяха обсъдени на среща с участието на зам.министъра на здравеопазването доц. Евгени Григоров, областния управител Чавдар Божурски, директора на РЗИ д-р Петя Балулова и директора на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Даниела Калева. Зам.министърът посети Сливен в късния следобяд на 26 февруари. Срещата се проведе в сградата на РЗИ. В Сливенска област са разкрити 6 ваксинационни пункта, единият от които е мобилен. В имунизационния процес вече са включени и общопрактикуващите лекари. Към момента, средно на ден, се поставят ваксини на 500 души, изявили желание. Има възможност броят на ваксинираните да бъде увеличен на 600 души. Паралелно с това се изпълняват етапите от Националния ваксинационен план. Търсят се възможности за разкриването на денонощен имунизационен кабинет. Зам.министър Григоров даде добра оценка за създадената до момента организация. От понеделник, 1 март, започва ваксинирането с първа доза на членовете на секционните избирателни комисии от община Сливен. До края на седмицата ще бъдат обхванати всички изявили желание за имунизиране от комисиите. Членовете на секционните комисии от община Нова Загора ще бъдат ваксинирани в разкрития пункт към МБАЛ „Света Петка Българска“ – Нова Загора. Прецизира се графикът за ваксиниране на членовете на комисиите в община Котел и община Твърдица. Целта е до края на март да бъдат реимунизирани всички изявили желание членове на СИК. Приетият протокол за безопасно провеждане на изборите е изпратен на общините в областта. Областната администрация е създала добри условия за работа на Районната избирателна комисия, при спазване на противоепидемичните мерки. Зам.министър Григоров информира, че Министерството на здравеопазването е отделило бюджет за осигуряването на лични предпазни средства за членовете на секционните комисии. Те ще бъдат разпределени чрез областната администрация. Всеки участник в секционна комисия ще получи по две защитни маски, дезинфектант и ръкавици.

  прочети цялата

 • covid
  26-02-2021 12:07

  През последното денонощие: 61 заболели, 554 ваксинирани лица

  През последното денонощие с COVID-19 бяха диагностицирани 61 жители на област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Част от тях са заразени в семейни огнища. Сред заболелите са клиничен лаборант, учител от детско заведение в община Сливен, двама ученици на 13 и 16 години от различни училища, информираха от РЗИ. Епидемиологичните проучвания продължават. Няма нови болни в огнището на работното място в Сливен, установено в предходното денонощие. 39 са излекуваните болни. За съжаление, почина пациент на 60 години, с коронавирусна инфекция и придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките. Увеличава се броят на ваксинираните лица. На 25 февруари са ваксинирани 554 души от общопрактикуващи лекари и екипи в четирите имунизационни кабинета в Сливен и в кабинета в Нова Загора. Към момента болните с COVID-19 в областта са 571 души – жители на 51 населени места. 436 от тях са жители на Сливен. Под карантина са 1001 жители на областта. Спазването на противоепидемичните мерки ограничава риска от разпространение и инфектиране с коронавирус.

  прочети цялата

 • Поставянето на ваксини в област Сливен продължава
  25-02-2021 14:30

  Огнище на работното място бе установено през последното денонощие

  Огнище на работното място в строителна фирма, с четирима положителни за COVID-19 служители, бе установено през последното денонощие в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Направени са задължителни за изпълнение предписания и се вземат необходимите мерки, съобщиха от РЗИ. Няма диагностицирани медици, педагози и ученици. 39 са новите случаи на COVID-19. Излекувани са 10 души. Няма починали. На 24 февруари общопрактикуващи лекари и специалисти в разкритите центрове са ваксинирали 390 жители на областта. Ваксинирането продължава. Продължава раздаването на ваксини на семейните лекари.

  прочети цялата

 • сертификат
  25-02-2021 10:57

  Сертификатът за поставена ваксина отговаря на всички изисквания на ЕС

  Във връзка с постъпили запитвания, Областният кризисен щаб предоставя на гражданите информация от МЗ относно сертификата за поставена ваксина срещу COVID-19: Сертификат за имунизация срещу COVID-19 лицата могат да получат след приложена втора доза от ваксината. Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, има достъп до пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg/, от меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“. Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината. От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби. Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света. В прикачения файл: Образец на издавания сертификат.

  прочети цялата

 • ваксина
  24-02-2021 14:14

  223-ма души са ваксинирани за ден в област Сливен

  223-ма души са ваксинирани с първа доза на „АстраЗенека“ на 23 февруари в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Имунизацията е извършена от общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в разкритите имунизационни кабинети в Сливен и Нова Загора. От РЗИ съобщиха, че продължава раздаването на ваксини на семейните лекари. Продължават и имунизациите на изявилите желание граждани. Семейство и лица, контактни на по-рано установени болни, са сред 35-те новодиагностицирани с COVID-19 жители на областта през последното денонощие. За пореден път излекуваните са повече от заболелите – 40 души са се преборили със заболяването. За съжаление, почина пациент на 62 години с COVID-19 и множество придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките. Към момента активните случаи на заболяването са 515. Болните са жители на 51 или на почти половината населени места в областта. Под карантина са 956 души. Спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничава риска от разпространение и заразяване с коронавирус.

  прочети цялата

 • имунизация
  23-02-2021 14:07

  Продължава ваксинацията на желаещите граждани

  В разкритите имунизационни центрове в Сливен и Нова Загора на 22 февруари са се ваксинирали 133-ма граждани, съобщиха от Областния кризисен щаб. Продължава ваксинацията на желаещите граждани при техните общопрактикуващи лекари, както и в имунизационните центрове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“, СХБАЛ „Амброаз Паре“ в Сливен и МБАЛ „Света Петка Българска“ в Нова Загора. Използва се ваксина на „АстраЗенека“.

  прочети цялата

 • дистанция
  23-02-2021 13:53

  Излекуваните са повече от заболелите през последното денонощие

  Излекуваните са повече от заболелите през последното денонощие жители на област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. 60 души са оздравели. 55 са новодиагностицирани с COVID-19. Сред тях са медицински лаборант и няколко лица, инфектирани в по-рано установени семейни огнища. За съжаление, шестима пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания починаха. Трима от тях са били приети за лечение в болници извън област Сливен. Възрастта им е от 49 до 85 години. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към момента активните случаи на заболяването са 521 – 459 в община Сливен, 42 в община Нова Загора, 11 в община Твърдица и 9 в община Котел. Болните са жители на 51 населени места. Под карантина са 933 лица. Областният кризисен щаб призовава гражданите да спазват противоепидемичните мерки.

  прочети цялата

 • имунизация
  22-02-2021 14:18

  644 души бяха обхванати в имунизацията през изминалата седмица

  644 души бяха обхванати в имунизационните кабинети и получиха първа или втора доза на ваксината през изминалата седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. От тях 190 жители на областта получиха първа игла от ваксината „АстраЗенека“ през почивните дни, на 20 и 21 февруари, в трите кабинета, разкрити в Сливен, и в кабинета в Нова Загора от т.нар. зелен коридор. От днес, 22 февруари, започна раздаването на ваксина срещу COVID-19 на общопрактикуващите лекари в областта. Получената пратка е на „АстраЗенека“. Хората, които желаят да се ваксинират, трябва да се запишат при личните си лекари.

  прочети цялата

 • Диаграма на карантинираните - ОД на МВР - Сливен.
  22-02-2021 14:14

  С 14 на сто по-малко заболели през изминалата седмица

  През последната седмица новорегистрираните с COVID-19 болни в област Сливен са 203-ма при 237 души в предходния период. Заболяемостта е занижена с 14,3 процента, съобщиха от Областния кризисен щаб. За поредна седмица повечето новозаболели са в активна трудоспособна възраст. Средната им възраст е 53,7 години. Близо 89 на сто от новите случаи са в Сливен и общината. Сред диагностицираните са 13 души – педагогически и непедагогически персонал от различни детски заведения и училища, и трима медици. Излекувани са 150 болни при 136 в предходната седмица. За съжаление, в периода от 15 до 21 февруари починаха повече болни – 12 души с COVID-19 и придружаващи заболявания. В предшестващия период битката с коронавируса изгубиха 10 жители на областта. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към 22 февруари болните в област Сливен са 526 души, жители на 49 населени места. Под карантина са 821 лица – 196 като контактни на заразени, 268 като пристигнали от рискова зона и 357 души, които са болни, провеждащи лечението си в домашни условия под наблюдението на личните лекари. Спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничават риска от разпространение и заразяване с коронавирус.

  прочети цялата

Достъпност