Новини

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  22-09-2021 08:19

  Поздравление на областния управител Минчо Афузов за Деня на Независимостта

  Уважаеми съграждани, Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година. В манифеста за провъзгласяването й е записано, че „българският народ копнее за своя културен и икономически напредък и нищо не бива да спъва България, нищо не трябва да пречи за преуспяването й“. Защото такова е желанието на народа, такава е неговата воля – да бъде, както той иска. Историята оценява този акт като забележително смел. Анализатори подчертават, че той е станал възможен, защото в онзи момент българите са вложили вярата и надеждата си в обща мечта. 113 години по-късно нека останем обединени от тази обща кауза – икономическият и духовен напредък, както е казано в манифеста. И нека предадем на децата си копнежа и волята ни за това, в името на Отечеството! Честит празник! С уважение: Минчо Афузов Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • заседанието на Областния кризисен щаб
  21-09-2021 14:00

  Лечебни заведения бяха отличени за участието си във ваксинационната кампания

  МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД и общопрактикуващият лекар д-р Ганка Василева бяха отличени с грамоти от Министерството на здравеопазването за проявено старание, висок професионален ангажимент, резултати и съпричастност към имунизационната кампания в Република България. Наградите са присъдени със заповед на здравния министър заради постигнатия най-голям брой на приложените ваксини сред останалите лечебни заведения от болничната и доболничната помощ в областта. Грамотите бяха връчени на заседание на Областния кризисен щаб на 21 септември от областния управител Минчо Афузов и директора на РЗИ д-р Петя Балулова. От свое име и от името на администрацията областният управител връчи благодарствени адреси на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ – Сливен към ВМА, МБАЛ „Св.Петка Българска“, СХБАЛ „Амброаз Паре“, ДКЦ 1 – Сливен и РЗИ за активната работа на разкритите в тях имунизационни пунктове. Минчо Афузов изрази признателност, че освен на първа линия в борбата за здравето и живота на пациентите, лечебните заведения в областта участват активно в имунизационната кампания. От своя страна областната администрация съвместно с РЗИ и общините подкрепи кампанията със серия от информационни срещи за ползата от ваксините, проведени с кметове и кметски наместници, работещи в производствени предприятия и администрации. Включиха се и авторитетни сливенски лекари. До 21 септември в област Сливен са приложени 48 843 дози ваксини, като 25 352 жители на областта са със завършен имунизационен статус. Активната работа на разкритите ваксинационни пунктове продължава. Всеки желаещ има възможност на избор от всички разрешени в страната ваксини.

  прочети цялата

 • Карантинираните лица в област Сливен - графиката е на ОД на МВР.
  20-09-2021 15:46

  С близо 21 процента се увеличиха болните в област Сливен

  378 нови болни са диагностицирани с COVID-19 в област Сливен през изминалата седмица. Увеличението е с 20,8 процента в сравнение с предходния период. Средната възраст на заболелите е 51,6 години, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред заболелите са трима лекари, санитар, служител в лечебно заведение. Положителен резултат при изследванията е отчетен при учител и четирима ученици на възраст от 9 до 15 години. Съучениците на болните деца са поставени под карантина. Още 28 деца и младежи под 18 години са с COVID-19, сред тях са и две бременни момичета. Не се налага карантиниране на класове, тъй като заболелите не са посещавали училище. Епидемиологичните проучвания продължават. През периода са излекувани 234 пациенти при 191 в предходната седмица. За съжаление, починаха 19 пациенти на възраст от 35 до 88 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания. Сред тях са двама фелдшери и домуващ от социално заведение, където бе регистрирано огнище на заболяването в предходната седмица. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Целият персонал и всички домуващи в социалното заведение са изследвани. Шестима домуващи са диагностицирани. Лечението им се провежда на място, в изолация, под медицинско наблюдение. Няма нови случаи, уточниха от РЗИ. Не е регистрирано ново огнище на територията на областта. От 13 до 19 септември са поставени 1 375 дози ваксини. С тях общият брой на приложените ваксини е 48 655. Към 20 септември активните случаи на COVID-19 са 827. Под домашна карантина са 1 223 души. Половината от тях са болни и провеждат лечението си в изолация, в домашни условия /виж графиката на ОД на МВР - Сливен в прикачения файл/. Област Сливен остава над средното ниво на заболеваемост за страната от 292 души на 100 хил. души население. Заболеваемостта в областта нарасна за седмица от 334 на 374 на 100 хил. души. Областният щаб призовава да се спазват противоепидемичните мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. Разкритите ваксинационни пунктове продължават активната си работа. Засега лекарство срещу COVID-19 няма. Единственият начин да се предпазим, да защитим своето и здравето на близки и колеги, е имунизацията.

  прочети цялата

 • Областният управител М.Афузов откри консултациите, присъства гл.секретар К. Аврамов
  19-09-2021 12:03

  ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия - Сливен

  Съставът на Районната избирателна комисия – Сливен ще бъде определен от ЦИК. Проведените на 19 септември от областния управител Минчо Афузов консултации с парламентарно представените партии и коалиции не приключиха с консенсус. Съставът на РИК – Сливен трябва да е от 13 члена, като нито една партия или коалиция не може да има мнозинство в комисията. По време на консултациите участниците трябваше да постигнат съгласие относно номинациите за председател, двама зам.председатели и секретар на комисията, които също не могат да бъдат излъчени от една и съща партия или коалиция. Пълен консенсус имаше за предложенията на „Има такъв народ“ за председател на РИК – Сливен да бъде назначена Елизабет Кендерян и на номинацията на ДПС за секретар да бъде назначена Севда Османова. За двете зам.председателски места бяха излъчени три кандидатури: на Росица Тодорова от „ГЕРБ – СДС“, Мария Чомпова от „БСП за България“ и Пепа Митева от „Демократична България – обединение“. След дадена 10-минутна почивка консенсус бе постигнат за кандидатурата на Мария Чомпова. Кандидатурата на Росица Тодорова бе подкрепена от „Има такъв народ“ и ДПС, а на Пепа Митева – от „Изправи се! Мутри вън!“ и „БСП за България“. След като протоколът от проведените консултации бъде подписан, областният управител ще го изпрати заедно с направените предложения за членове и резервни членове на РИК-Сливен до Централната избирателна комисия за определяне на състава й. На консултациите присъстваха гл.секретар Кирил Аврамов и екипът на областната администрация за организация на изборите на 14 ноември.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  17-09-2021 15:41

  Областният управител сезира МРРБ за нуждата от спешни ремонти в кв. "Речица"

  Областният управител Минчо Афузов изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и ръководството на „Български В и К холдинг“ за спешната нужда от основна реконструкция на водопроводната мрежа в кв. „Речица“ в Сливен. Към писмото бе приложена и количествено-стойностната сметка за ремонтите, която бе предварително обсъдена от областния управител с екипа на водния оператор и на Асоциацията по В и К. Афузов още информира, че община Сливен е организирала среща с народните представители и те са се ангажирали да окажат съдействие. В отговор на писмото и прикрепената към него документация, от МРРБ изразиха съгласие за финансиране, с което да бъде извършена подмяна на водопроводите в 6-хилядния сливенски квартал. Възможно е това да стане на етапи. „Удовлетворен съм, че нашата активност дава резултати. Силно се надявам, че ще решим максимално ефективно и в най-кратки срокове проблеми, които от много години създават затруднения на жителите на „Речица“, заяви областният управител Минчо Афузов. В кв. „Речица“ вече се изпълнява европейски В и К - проект за 30 млн. лева. В него е предвидено изграждането на 23 км нова канализация, но без да е включена цялостна подмяна на съществуващата водопроводна мрежа. Честите аварии на старите етернитови тръби затрудняват работата по проекта и увеличават значително разходите на „В и К – Сливен“. Ако тръбите не бъдат сменени, повредите на водопроводната мрежа ще продължат и в бъдеще, а качеството и количеството на водоподаването ще се влошава. От „В и К – Сливен“ имат проектна готовност за реконструкцията на водопроводната мрежа. Необходими са 5 млн.лева. Дружеството не разполага с финансов ресурс.

  прочети цялата

 • covid
  17-09-2021 13:19

  Епидемичната обстановка през последното денонощие

  През последното денонощие са диагностицирани 64 нови болни с COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са двама лекари от болничната помощ. Заболели са ученик от началния етап на образование и директор на детско заведение, който не е бил на работа през последната седмица и не е имал контакти на работното място. Епидемиологичните проучвания продължават. Излекувани са 31 души. За съжаление, починаха петима пациенти на възраст от 35 до 88 години с COVID-19 и придружаващи заболявания. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките. Разкритите ваксинационни пунктове продължават дейността си. Графикът е поместен в сайта на РЗИ http://rzi-sliven.org/%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-01-09-2021%d0%b3-%d0%b4%d0%be-30/ Всеки, който желае, може да се имунизира срещу COVID-19 с ваксина по избор. Ваксините са единственият начин да се предпазим, защото все още няма лекарство за заболяването. За да се справим с епидемията, експертите посочват, че е необходимо да бъде ваксинирано над 70 на сто от населението, информират от РЗИ. У нас, както и в област Сливен, ваксинираните граждани са около 30 процента. Спазването на противоепидемичните мерки – носене на предпазни маски на закрито, физическа дистанция и редовна дезинфекция, ограничават разпространението на вируса.

  прочети цялата

 • 16-09-2021 15:02

  Покана за провеждане на консултации на 19.09.2021 г. неделя за определяне състав на РИК Сливен

  Покана за провеждане на консултации на 19.09.2021 г. неделя за определяне състав на РИК Сливен.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  15-09-2021 08:41

  Обръщение на областния управител Минчо Афузов за новата учебна година

  Уважаеми учители, Скъпи ученици и родители, Новата учебна година започва за близо 20 хиляди деца и младежи в област Сливен. Всички се вълнуваме и споделяме надеждите им за пълноценен училищен живот заедно с приятелите и любимите преподаватели. Да им пожелаем да са трудолюбиви, любопитни към познанието и смели в мечтите си! Те, децата ни, са наша радост, вдъхновение и смисъл. На този 15 септември трябва да признаем, че живото общуване в клас е изстрадана ценност. Всички се надяваме, че няма да се наложи отново да заместваме реалните учебни стаи с виртуални. Но, ако здравето го изисква и това стане, нека не губим вяра и кураж. Повод за оптимизъм ни давате вие, мили деца. Дни преди новата учебна година наша деветокласничка, Симона Василева, спечели престижна литературна награда за свой разказ. Представила е неприсъственото образование откъм забавната му страна, с примери от ежедневието. И ако понякога това ежедневие е приличало на странна мисия, като да сготвиш спагети без котлон, то все пак е поднесло и прекрасен дар: „повече време за най-прекрасното нещо на света – книгите, от тях можем да научим толкова много, много неща!“. Нека всички бъдем мъдри. И в преходни моменти да не отстъпваме от непреходните си ценности! Честит празник! С уважение: Минчо Афузов Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  14-09-2021 15:16

  Областният управител Афузов поздравява пожарникарите с професионалния им празник

  Областният управител Минчо Афузов подравява служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с професионалния им празник. „Пожарникарите са винаги там, където ние, обикновените хора, сме в безизходица. Работят винаги в екстремални за физическата и психическа издържливост ситуации. Спасяват имущество, природа, човешки животи“, заяви областният управител. През последните месеци възникнаха опасни огнени бедствия, които застрашиха от унищожение големи горски територии и производствени мощности. Пожарите бяха ликвидирани с тежък труд, кураж и професионализъм, добави Минчо Афузов. „Ние сме много благодарни за това, защото бяха предотвратени сериозни загуби, с преки и косвени последици за много хора “, каза още областният управител и отправи пожелания към пожарникарите за здраве, професионални успехи и благоденствие за семействата им. От началото на 2021 година досега РД ПБЗН – Сливен реагира на 940 произществия, сред които 614 пожари. Екипи на пожарната оказаха съдействие при 65 пътни произшествия, 195 пъти се отзоваха на сигнали за оказване на техническа помощ на граждани в затруднение, осигуряваха дежурства с техника в 35 ситуации. Благодарение на бързата им реакция бяха спасени седем граждани. Българските пожарникари празнуват на 14 септември, Кръстовден. На тази дата през 1905 година е свикан първият им събор. Той поставя началото на организираното пожарно дело в страната. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ почитат и Илинден, деня на техния небесен закрилник свети пророк Илия.

  прочети цялата

Достъпност