Новини

 • кражби на баласт
  02-12-2021 16:29

  Минчо Афузов сезира две министерства за зачестилите инциденти на жп-линията през Нова Загора

  Областният управител на Сливен Минчо Афузов сезира транспортното и вътрешното министерство за зачестилите инциденти на железния път в участъка Хан Аспарух – Нова Загора –Коньово, предизвикани от кражби на елементи от инфраструктурата, вандализъм и нерегламентирано преминаване на хора и превозни средства, съобщиха от областната администрация. Минчо Афузов информира министъра на транспорта Христо Алексиев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че инцидентите причиняват сериозни материални щети на железопътната инфраструктура и създават реални рискове за здравето и живота на гражданите. Само през ноември са регистрирани три произшествия, при които по случайност не са пострадали хора. Областният управител настоява да бъдат привлечени сили на жандармерията за осъществяване на ефективен контрол срещу незаконните посегателства и неправомерното преминаване на железния път в посочения участък, както и по възможност да бъде увеличена числеността на състава в РУ на МВР – Нова Загора. В писмата до двамата министри се съобщава, че предложенията са обсъдени на среща в края на ноември, проведена от областния управител с ръководители на НКЖИ, ОД на МВР и ТД „Национална сигурност“. На нея е била обсъдена и необходимостта от изграждането на предпазна стена с видеонаблюдение в рисковия участък. Забележка: Снимките са предоставени от НКЖИ.

  прочети цялата

 • covid
  02-12-2021 15:41

  Учениците от Нова Загора, които се завърнаха болни от чужбина, са в добро състояние

  Учениците от Нова Загора, които се разболяха от COVID-19 при пребиваване в Испания, са в добро здравословно състояние и излизат от назначената им карантина за провеждане на лечение, съобщиха от Областния кризисен щаб по данни на РЗИ. Положителни резултати от проведените преди и след завръщането им в страната изследвания дадоха осем деца и една от ръководителките им. Други заболели не са диагностицирани в групата от общо 31 ученици и четирима ръководители от Професионалната гимназия по техника и технологии, които бяха в Севиля по програма „Еразъм +“ от края на октомври до средата на ноември. През последното денонощие в област Сливен са регистрирани 30 нови болни. Сред тях е и един ученик от Нова Загора, в онлайн обучение. Той не е имал контакти със съучениците си и не се налага карантиниране на класа. 46 души са излекувани. За съжаление, починаха двама неимунизирани пациенти на възраст 78 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките. 69 214 са приложените дози ваксини от началото на кампанията в областта, като 496 са поставени през изминалото денонощие. Лицата със завършен имунизационен статус са 37 703. Всеки желаещ да се предпази може да направи това в удобно за него време в разкритите ваксинационни пунктове в Сливен и Нова Загора, както и в мобилните кабинети в областния град.

  прочети цялата

 • язовир 'Жребчево'
  01-12-2021 17:20

  Междуведомствена комисия извърши проверка на язовирите в област Сливен

  Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На територията на Сливенска област има 114 язовира държавна, общинска или частна собственост. Най-много - 81, са в община Нова Загора. В община Сливен са 17, а в общините Котел и Твърдица – съответно 6 и 10. Съгласно Закона за водите, язовирите са класифицирани през 2020 г. в три групи. С трета степен на потенциална опасност са 51 язовира. Това означава, че при евентуална авария обектите не застрашават населени места или публична инфраструктура. Проверките при тях се извършват веднъж на три години. Язовирите с първа степен на потенциална опасност са 59, а с втора степен на потенциална опасност са 4. Те подлежат на ежегоден контрол. Язовирите „Жребчево“ и „Асеновец“ са с първа степен на потенциална опасност. Техническото и експлоатационното им състояние е много добро. Изводът от приключилата проверка е, че язовирите са в общо добро състояние. Пет язовира - два в сливенското село Злати войвода и по един в новозагорските села Асеновец, Крива круша и Радецки, са предадени от общините на Държавното предприятие за стопанисване и управление на язовири. Възложен им е ремонт. За всеки един от язовирите, попадащи на територията на област Сливен, е изготвен протокол. Предстои връчване на протоколите на собствениците. За част от обектите са направени предписания. Контролът по изпълнението им ще бъде извършен от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В междуведомствената комисия с председател зам.областният управител Антоний Андонов участваха представители на областната администрация, РД ПБЗН, „Басейнова дирекция“, ДАМТН, „Напоителни системи“, „В и К“, общините и Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

  прочети цялата

 • covid
  01-12-2021 14:31

  Няма починали с COVID-19 през последното денонощие в област Сливен

  Няма починали с COVID-19 пациенти през последното денонощие в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Освен на 30 ноември, на 25 ноември също нямаше регистрирани случаи на заболяването с летален изход в областта. Заболеваемостта към момента е значителбно по-ниска от средната за страната – 276,09 души на 100 000 лица от населението в Сливенска област при 467,26 души за страната. Новите болни, регистрирани през последното денонощие, за 34 души. Сред тях са учител и трима ученици от различни училища. Всички са били в онлайн обучение. Не са имали контакти със съучениците си и затова не се налага карантиниране на класове. Излекуваните са 73 души или над два пъти от новозаболелите. Приложени са 313 нови дози ваксини. Общият брой на поставените ваксини в областта е 68 717. Лицата със завършен имунизационен статус са 37 456 души. Въпреки по-благоприятните данни за Сливенска област, Щабът призовава гражданите да се придържат към стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Те са в сила от 1 декември до края на март 2022 година.

  прочети цялата

 • covid
  30-11-2021 15:53

  От 1 декември влизат в сила временни противоепидемични мерки

  Със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров от 1 декември, сряда, до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки в страната. Със заповедта се преустановява провеждането на групови и масови мероприятия, посещения на центрове, школи, библиотеки, музеи, театри, фитнес центрове, казина, заведения, търговски обекти от типа „МОЛ“, провеждането на екскурзии и присъственият учебен процес във висшите училища. Тези мерки не се прилагат, ако 100 процента от персонала в обекта за ваксинирани или преболедували COVID-19 и ако ръководителят на обекта е създал организация и в него се допускат само ваксинирани или преболедували лица срещу представяне на документ за това или при отрицателен резултат от изследване с PCR-тест до 72 часа преди влизане и с бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизане в обекта или участие в мероприятие. Тези изисквания не се прилагат спрямо лицата до 18-годишна възраст. Със същата заповед се регламентират подробно условията за провеждането на присъствен или неприсъствен учебен процес за учениците от 1 до 12 клас. Провеждането на събирания от частен характер, като кръщенета, сватби и др., се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито. Всички физически и юридически лица, които управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. Същото изискване важи и за пазарите на открито. Носенето на предпазни маски от персонала и посетителите е задължително. С друга заповед на здравния министър от 1 декември до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки, насочени към лицата които пристигат от чужда държава в страната. С пълният текст на двете заповеди може да се запознаете чрез следните линкове: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/zapoved_merki_24_11_2021.pdf https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/rd-01-977_26112021.pdf

  прочети цялата

 • ваксиниране
  30-11-2021 15:52

  Епидемичната обстановка през последното денонощие в област Сливен

  През последното денонощие в област Сливен са дигностицирани 45 нови болни с COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са учител и петима ученици от различни училища в областта. Двама от учениците са от начален етап на обучение, паралелките им няма да бъдат карантинирани, тъй като децата не са имали контакт със съучениците си. За съжаление, починаха трима пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст между 57 и 90 години. Не са били имунзирани. 324 дози ваксини са приложени на 29 ноември в областта. С тях общият брой на поставените ваксини достигна 68 404 броя. Лицата със завършен имунизационен статус са 37 241. Областният щаб напомня, че всеки желаещ да се предпази от заболяването може да се ваксинира в разкритите ваксинационни пунктове в Сливен и Нова Загора. При заявен интерес, мобилен кабинет може да посети отдалечени населени места за поставяне на ваксини.

  прочети цялата

 • мокра настилка - магистрала
  30-11-2021 15:49

  Движението в област Сливен трябва да се извършва с повишено внимание заради мокри настилки

  Пътната обстановка в област Сливен е спокойна. Температурите са над 0 градуса. Препоръките на Областното пътно управление са движението на моторните превозни средства да се осъществява с повишено внимание, тъй като настилките са мокри. Машини са били изпратени в участъка Бяла – Стара река и в района на Твърдица, където са били образувани заснежени участъци. Към сутрешните часове в Твърдица снежната покривка е неголяма, от 4-5 см. В планинския район на тази община са отчетени средни температури от минус 2 градуса. Снеговалеж има и в района на Котел, но снегът не се задържа на платното. В останалата част на областта вали предимно дъжд или мокър сняг, има вятър. Към края на седмицата се очаква понижение на температурите и сняг. Фирмите за зимна поддръжка са в готовност да реагират, допълниха от ОПУ. На територията на област Сливен републиканската пътна мрежа е с дължина 554 км, от които 44 км е сливенският участък на автомагистрала „Тракия“.

  прочети цялата

 • covid
  30-11-2021 15:48

  Осем учители, 11 ученици и четирима медици са сред заболелите през седмицата

  В периода от 22 до 28 ноември в област Сливен с COVID-19 са диагностицирани 266 лица, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са осем учители и 11 ученици от различни учебния заведения в областта. Един от учениците е от начален етап, с присъствено обучение. Ще бъдат карантинирани децата от класа. Сред новозаболелите през изминалата седмица са две медицински сестри, лекар и стоматолог. Спрямо предходната седмица се отбелязва спад от 3,97 процента на новите болни. Средната им възраст е 52,5 години. Заболеваемостта е 297,45 в областта при средна за страната от 487,34 души на 100 000 лица от населението. През миналата седмица са излекувани 383 души. За съжаление, починаха 25 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания на възраст от 58 до 86 години. 92 процента от починалите не са били имунизирани. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките. 758 са активните случаи на заболяването къ момента, като 149 от пациентите са хоспитализирани. Останалите провеждат лечението си в домашна изолация. 68 080 са приложените дози ваксини в областта. Жителите със завършен имунизационен статус са 37 071. Спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничава разпространението на вируса.

  прочети цялата

 • нкжи
  26-11-2021 13:34

  Искат се спешни мерки срещу зачестилите посегателства върху рисков жп-участък край Нова Загора

  Извънредна среща с представители на Държавното предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“, ТД „Национална сигурност“, ОД на МВР, РУ на МВР – Нова Загора и община Нова Загора проведе областният управител на Сливен Минчо Афузов. Участва и ресорният му заместник Антоний Андонов. Тя бе предизвикана от серията незаконни посегателства и действия върху железния път Хан Аспарух – Нова Загора – Коньово, които създават реален риск за живота и здравето на хората и предизвикват значими материални щети. „Обектите от железопътната инфраструктура са стратегически, от значение за националната сигурност. Целта на срещата бе да направим конкретни предложения за пресичане на посегателствата, за въвеждането на ефективен, строг контрол и превенция, за да предотвратим тежки инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората“, каза областният управител. По данни на НКЖИ, от началото на годината досега са регистрирани 14 инцидента в рисковия участък. Само през ноември инцидентите са три, като в резултат на тях са нанесени значими повреди на два локомотива, скоростта на движение в участъка принудително е намалена от 130 до 80 км/час, което води до влошаване качеството на услугата. Основните причини за произшествията са кражби на баласт, който е основата на железния път; кражби на елементи от контактната мрежа; нерегламентирано преминаване на хора, каруци и автомобили; злоумишлено поставяне на едри камъни, автомобилни гуми или други големи твърди предмети на самите релси. Инцидентите през тази година по случайност са приключили без човешки жертви или дерайлиране на композиции. Въпреки че част от извършителите са установени, посегателствата продължават, съобщиха представителите на НКЖИ. Всичко това налага да се вземат спешни мерки, защото освен причинените големи финансови загуби, закъсненията на влаковете и неудобствата за пътниците, кражбите и незаконното пресичане създават рискове за безопасността на влаковото движение. В някои случаи по железните пътища се превозват и опасни товари, които при инцидент биха могли да застрашат здравето на хората. След дискусия на срещата бяха взети следните решения: да се търсят възможности за изграждането на предпазни прегради с видеонаблюдение, каквито има по магистралите; да се увеличи численият състав на охранителна полиция за осъществяването на ефективен контрол; да се осигури присъствието на сили на жандармерията в района на новозагорския квартал, в близост до който минава железния път, за перманентен контрол и превенция. Областният управител Минчо Афузов ще информира ген. директор на НКЖИ, министрите на транспорта и на вътрешните работи за направените предложения. В срещата участваха началникът на „Вътрешна сигурност и гражданска защита“ в НКЖИ Петко Тенчев, главният инспектор по безопасност на превозите за Югоизточна България в НКЖИ Йордан Йорданов, директорът на ТД „Национална сигурност“ Стоян Димитров, зам.директора на ОД на МВР – Сливен комисар Станимир Колев.

  прочети цялата

Достъпност