Новини

 • 24-10-2021 12:27

  В понеделник започва работа мобилен ваксинационен кабинет пред „Билла“ в Сливен

  Мобилен ваксинационен кабинет започва работа от 25 октомври в Сливен по инициатива на областната администрация. Той ще е разположен пред магазин „Билла“ на бул. “Братя Миладинови“, съобщиха от Областния кризисен щаб. В понеделник ще се поставят ваксини от 10 до 12 часа. През следващите дни от седмицата работното време ще е от 8 до 12 часа. Възможни са промени, за които гражданите ще бъдат предварително уведомени, уточни зам. областният управител Антоний Андонов. Разкриването на кабинета стана възможно благодарение на отзивчивостта на Ибрям Алиев, собственик на лечебни заведения, и на д-р Васислав Петров, изп. директор на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, която осигури нов фургон за нуждите на кабинета, и на бързата реакция на търговска верига „Билла“, предоставила за ползване терена пред магазина си в Сливен. Търсят се възможности, за да продължи дейността и на първия мобилен ваксинационен кабинет, който работи през миналата седмица. „Целта на инициативата ни е да осигурим още по-улеснен достъп на желаещите граждани до ваксините, за да има повече защитени хора в условията на епидемия. Благодарни сме на всички институции, ръководители на лечебни заведения, РЗИ и, разбира се, най-вече – на лекарите, които работят в мобилните и другите ваксинационни кабинети. Силно се надявам, че интересът към имунизирането срещу COVID-19 значително ще се увеличи“, коментира областният управител Минчо Афузов. Областният щаб напомня, че ваксини се поставят в зелените коридори на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора по график, който е поместен в официалните страници на РЗИ и областната администрация. Желаещите да се ваксинират могат да заявят това и в електронната платформа his.bg, като има възможност за избор на ваксина.

  прочети цялата

 • Посланик Т. Стойчев и служители на посолството във Вашингтон поднесоха цветя на гроба на Стефан Панаретов
  22-10-2021 14:12

  Цветя в знак на почит бяха поднесени на гроба на Стефан Панаретов във Вашингтон

  Посланик Тихомир Стойчев и представители на българското посолство поднесоха цветя на гроба на първия пълномощен министър на България в САЩ Стефан Панаретов /1853 – 1931 г./. Това стана на 19 октомври, датата на кончината на първия ни дипломат в Щатите. Цветята са израз на почит и празнителност, както от името на мисията ни, така и от името на признателната сливенска общественост. Областният управител Минчо Афузов изпрати благодарствено писмо до посланик Стойчев и служителите в посолството. „Стефан Панаретов е роден в Сливен. За нас, неговите съграждани, името му е особено скъпо и искаме паметта за значимата му личност да остане жива. Панаретов е просветен деец през Възраждането, дипломат и общественик след Освобождението, университетски професор и член на БАН. До края на дните си е останал свързан с България“, заявява в писмото областният управител на Сливен Минчо Афузов. Сведения къде са положени тленните останки на Панаретов бяха намерени през 2010 г. по инициатива на областната администрация в Сливен, с активната подкрепа на българското посолство във Вашингтон. Тогавашният областен управител Марин Кавръков потърси съдействието на Министерството на външните работи, в резултат на което посолството направи запитване до община Вашингтон. От Службата за публични регистри на федералната столица бе предоставена нужната информация. Бе изпратена карта на гробищния парк „Рок Крийк“, Вашингтон, където е погребан проф. Панаретов. Предоставени бяха копия от смъртния акт и от завещанието му. Първият ни дипломат в САЩ оставя цялото си състояние от близо 5 млн.лева за развитието на просветата, науката и културата в родината си. От 2010 г. се спазва традицията през октомври да бъдат поднесени цветя на гроба на Стефан Панаретов, от името на българското посолство и областната администрация в Сливен. Забележка: Снимките са на посолството във Вашингтон. Те ни бяха предоставени със съдействието на дирекция "Америка" в МВнР.

  прочети цялата

 • Д-р Даниел Попов
  21-10-2021 16:48

  Два пъти повече дози ваксини са поставени през последното денонощие

  320 дози ваксини са приложени през последното денонощие в област Сливен. За сравнение, броят им е два пъти по-голям спрямо предходни денонощия, съобщиха от Областния кризисен щаб. 35 от дозите бяха поставени в мобилния ваксинационен кабинет до административната сграда на общинския кооперативен пазар в Сливен. Днес до 15 – 15,30 часа през кабинета бяха минали близо 20 души. В него работи младият лекар – доброволец д-р Даниел Попов, който е и лекуващ лекар в COVID - отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Ваксинирането продължава и утре, при същото работно време от 12 до 18 часа. Ваксини се поставят и в зелени коридори в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в МБАЛ „Св. Петка Българска“, по график, който може да бъде видян в прикачения файл. Графикът е поместен и в сайта на РЗИ. Тези, които желаят да се имунизират, могат да заявят това и чрез електронно базираната пратформа his.bg. Ваксините и тяхното поставяне е безплатно за гражданите, включително и за здравно неосигурените лица. Продължава кампанията по инициатива на областната администрация за осигуряване на възможности за ваксиниране на повече граждани. Тя се провежда съвместно с РЗИ, община Сливен и лекарската колегия. Освен мобилния кабинет на общинския пазар, вече е осигурен и втори кабинет. В момента се подготвя за работа.

  прочети цялата

 • Д-р Попов поставя ваксина на първия пациент в мобилния кабинет
  20-10-2021 16:09

  Мобилният кабинет за ваксинация започна работа при голям интерес

  Мобилният ваксинационен кабинет на кооперативния пазар в центъра на Сливен започна работа днес по обяд при голям интерес. Още преди да пристигне и да бъде разположен, бяха се събрали граждани, желаещи да се ваксинират, съобщиха от областната администрация. Хората се интересува дали има от всички видове ваксини. Някои изразиха желание за еднодозова ваксина. Други, предимно възрастни, съобщиха, че са преболедували преди няколко месеца и поискаха лекарска консултация преди да се имунизират. Имаше дори запитване дали освен ваксина срещу COVID-19, се поставят и противогрипни ваксини. На въпросите отговаряше специализантът в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Даниел Попов. 29-годишният лекар е доброволец. Ще работи в мобилния кабинет в дните, когато няма дежурства като лекуващ лекар в едно от COVID-отделенията на болницата. Д-р Попов има опит в прилагането на ваксини, тъй като е участвал в зелените коридори на лечебното заведение. РЗИ и областната администрация предоставиха брошури. Те се разпространяват безплатно сред гражданите, за да се информират за ползите от ваксините. Зам.областните управители Антоний Андонов и Димитринка Петкова оказаха съдействие на пристигналите. От „Общински пазари“ бяха създали нужната организация за оформянето на зоната около кабинета според изискванията на противоепидемичните мерки. Логистична подкрепа за медицинската част бе дадена от директора на РЗИ д-р Петя Балулова и директора на „Надзор на заразните болести“ в инспекция д-р Даниела Калева. Първият ваксиниран бе млад мъж, който пожела еднодозова ваксина. Пациент на кабинета стана и Димитринка Петкова. Тя получи трета, бустерна доза. Кабинетът е с работно време от 12 до 18 часа, всеки делничен ден. Гражданите имат възможност за избор на ваксина срещу COVID-19. Обсъжда се от следващата седмица да работи и в събота. „Началото е обнадеждаващо и се надявам интересът да е още по-голям, особено сред по-възрастните ни съграждани. Те казват, че нямат интернет, затруднени са в достъпа до информация. Но пък посещават често пазара и са били доволни, че има удобен за тях ваксинационен кабинет“, коментира областният управител Минчо Афузов. Кампанията за използването на мобилни кабинети на оживени в Сливен места или в отдалечени от града селища продължава. Тя се провежда по съвместна инициатива на ръководството на областната администрация, РЗИ и общината.

  прочети цялата

 • бърз тест
  20-10-2021 10:32

  От 21 октомври се въвежда зелен сертификат на закрито

  Със заповед на Министъра на здравеопазването влизат в сила нови противоепидемични мерки на територията на страната от 0,00 часа на 21 октомври, съобщиха от областната администрация. Със заповедта се дава възможност всички дейности на закрито да бъдат провеждани, но само при представяне на „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване от COVID-19 или за негативен резултат от тест. Заповедта гласи, че се преустановяват масови мероприятия, посещенията в музеи, кина, театри, СПА-центрове и др. подобни. Сватбите, кръщенетата и други събития от частен характер ще се провеждат в присъствието до 15 души на закрито и до 30 души на открито. Присъственото обучение на учениците в общини със заболяемост над 750 души на 100 000 лица от населението се преустановява, при заболяемост между 500 и 750 души – присъствените занятия се преустановяват на 50 процента. Маските за лице са задължителни за ученици и учители, докато пребивават в образователната институция. Маски трябва да носят търговците и клиентите на пазарите, където движението ще е еднопосочно, при дистанция най-малко от 1,5 метра. Въвежда се филтър на входа на търговските обекти и др. Работодателите трябва да организират, където е възможно, дистанционна форма на работа, като се допуска присъствена работа на най-много до 50 процента от персонала или служителите. Част от въведените противоепидемични мерки може да не се прилагат, ако при 100 процента от персонала в съответния обект или лицата, заети с мероприятието, са ваксинирани или преболедували от COVID-19 или имат отрицателен резултат от тест преди влизане; ако ръководителят на обекта или организаторът на мероприятието е създал организация да се допускат само ваксинирани и преболедували лица, както и лица, които са с негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа по-рано, или бърз антигенен тест, направени до 48 часа преди влизане в обекта. Ако са изпълнени тези изисквания, се допуска осъществяването на следните дейности: - конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, изпити и др. - фестивали, събори и др. масови мероприятия; - групови посещения в центрове и школи за танцово и музикално изкуство; - присъствен учебен процес във висшите училища; - посещенията в музеи, театри, кина, галерии, концерти, циркови представления и др. - спортни състезания за картотекирани състезатели на закрито; - посещенията във фитнес зали, плувни басейни, СПА – центрове и др. - заведенията за хранене и развлечения; - посещенията в търговските центрове от типа „МОЛ“, магазините с търгоска площ над 300 кв.м, базари; - организирани екскурзии и посещения на туристически обекти в страната. Пълният текст на заповедта може да се види в прикачения файл.

  прочети цялата

 • covid-19
  19-10-2021 16:49

  Средната възраст на болните в област Сливен падна под 50 години

  Заболяването от COVID-19 в област Сливен засяга лица на по-млада възраст в сравнение с предходни периоди, съобщиха от областната администрация. В края на миналата година средната възраст на диагностицираните болни бе 53,8 години. През последните дни на март достигна 55,1 години. А през този месец, в седмицата от 10 до 17 октомври, спадът е до 49,4 години, при нарастващ брой на заболелите. За разлика от преди, когато бяха регистрирани огнища на работното място, сега заболяването се разпространява предимно в семействата. Към момента активните случаи на COVID-19 в област Сливен са 1 246. Най-много болни – 913 души, има в най-голямата община, Сливенската, като 703-ма от тях са в града. В община Нова Загора са 218, в община Твърдица – 73, а в община Котел – 42 души. От тях 97 лица са диагностицирани през последното денонощие. Има заболели ученик и акушерка. 120 души са излекувани. За съжаление, починаха 9 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст от 28 до 74 години. Областният щаб изказва съболезнования на близките. От началото на ваксинационната кампания в областта са приложени 52 729 дози и 182 бустерни дози. Щабът отново напомня, че спазването на противоепидемичните мерки ограничава разпространението на вируса. Гражданите, които желаят да бъдат защитени, могат да посетят разкритите ваксинационни кабинети в Сливен и Нова Загора.

  прочети цялата

 • Мобилният кабинет на РЗИ
  19-10-2021 14:29

  Мобилен ваксинационен кабинет ще работи в центъра на Сливен

  Мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу COVID-19 започва работа от 20 октомври, сряда, в района на кооперативния пазар в центъра на Сливен, съобщиха от областната администрация. Всеки желаещ може да го посети от 12 до 18 часа, в периода от понеделник до петък, включително. Обсъждат се предложения за работа и в съботните дни. Ваксинирането ще се извършва от медицински лица – доброволци. Инициативата е на зам. областните управители Антоний Андонов и Димитринка Петкова и се осъществява със съдействието на РЗИ, лекарската колегия и подкрепата на кмета на община Сливен Стефан Радев. Целта е гражданите да бъдат още по-улеснени в достъпа до имунизация срещу заболяването, както и да се популяризират ваксините като начин хората да бъдат защитени в условията на епидемия. Водят се разговори за разкриването на мобилни ваксинационни пунктове и на други места в Сливен и областта, където има голям поток от хора. Обсъжда се и възможността за разкриване на мобилни кабинети за прегледи на болни в отдалечените населени места, където достъпът до медицинска грижа е затруднен. Паралелно с това областната администрация продължава активната си работа за популяризиране на ползите от ваксините. Зам. областният управител Антоний Андонов проведе среща със здравните медиатори, неформалните лидери и религиозните водачи в кв. „Надежда“. Участниците заявиха, че има, макар и малко засега, желаещи да се ваксинират. Но настояха специалисти да разяснят пред местните жители каква е ползата от ваксините и да отговорят на техните въпроси. Ваксинационната кампания в област Сливен протича с бавни темпове. Досега по-малко от една пета от населението на възраст на 12 години в областта е със завършен имунизационен статус. За да възвърнем нормалния ритъм на живот, на работа и социални контакти, трябва най-малко 70 процента от населението да е ваксинирано. На снимката: Мобилният кабинет на РЗИ, който ще работи с граждани в центъра на Сливен.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов, областен управител на област Сливен
  19-10-2021 12:14

  Обръщение на областния управител Афузов за Деня на свети Йоан Рилски

  На 19 октомври почитаме светец, когото още приживе са наричали „земен ангел“. Св. Йоан Рилски е намирал лек и е правил чудеса за безнадеждно болни, вдъхвал им е вяра и кураж. Той е пазителят на българските лекари и покровител на българския народ. Уважаеми лекари, Епидемията от COVID-19 Ви изправи срещу тежки предизвикателства, които обикновеният човек познаваше само от литературата и филмите. Вложихте професионализъм и сърце в битката за нас, Вашите пациенти. Благодарим Ви! Обръщам се към работещите в спешна помощ, в болничната и доболничната помощ, в клиничните лаборатории и РЗИ – бъдете здрави, силни и благословени! С риск за собственото здраве и живот, Вие, нашите лекари, защитихте честта на бялата престилка! Нека изразим почит и уважение и към лекарите, които, уви, изгубихме в епидемията. Няма да ги забравим! Обръщам се и към Вас, уважаеми съграждани! Иска ни се да вярваме, че епидемията превърна здравето в осъзната ценност за цялото общество. Но усложнената епидемична обстановка все още е факт. Можем да помогнем и на себе си, и на днешните земни ангели - лекарите, като спазваме мерките и направим това, което зависи от всеки, за да бъде по-защитен. Нашето разбиране за отговорно поведение, като областна администрация, е да се даде още по-голяма възможност на хората, които биха желали, да се ваксинират. По идея на зам.областните управители Антоний Андонов и Димитринка Петкова предстои да бъдат разкрити имунизационни пунктове на най-оживените места в Сливен, със съдействието на РЗИ и на лекарската колегия. Силно се надяваме, че това още повече ще улесни гражданите и ще повиши интереса към ваксинирането, за да възвърнем по-бързо обичайния си социален живот, с по-малко щети. Нека свети Йоан Рилски ни даде мъдрост, в името на здравето! С уважение: Минчо Афузов Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • ваксиниране
  18-10-2021 15:34

  543 са новите болни за седмица в област Сливен

  От 11 до 17 октомври бяха регистрирани 543 нови болни с COVID-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са 12 учители, 10 ученици, трима лекари и медицински сестри от доболничната и болничната помощ. Излекувани са 405 души. За съжаление, починаха 43 пациенти с COVID-19, повечето – и с придружаващи заболявания, всички не са били имунизирани. Най-младият сред тях е жена на 28 години, родилка. Най-възрастният е на 91 години. Областният щаб изказва съболезнования на близките. Заболеваемостта в областта достигна 575,18 души на 100 000 лица от населението при средна стойност за страната от 500, 60 души. Анализът на здравните власти е, че в областта е налице тенденция за увеличение на болните, но с по-бавни темпове, за разлика от други райони в страната. В резултат на влезлите в сила временни противоепидемични мерки в областта се отчита намаляване на заболелите в сферата на образованието. Към момента 1 280 души са болни в Сливенска област, като 925 от тях са в община Сливен /в самия град Сливен са 722 души/. Случаи на заболяването са регистрирани в по-голямата част от населените места. Сред малките населени места най-много болни има в Тополчане /35 д./, Жельо войвода /20 д./, Шивачево /18 д./, Чинтулово /15 д./, Ябланово /12 д./, в Мокрен и Езеро /по 11 д./, Стоил войвода /10 д./. В Сливенска област общият брой на поставените дози ваксини е 52 592. Близо 27 800 жители са със завършен имунизационен статус. Това означава, че едва 22-23 процента от жителите на областта имат защита – някои като ваксинирани, други като преболедували. Областният щаб призовава да се спазват противоепидемичните мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. При първи симптоми гражданите не трябва в никакъв случай да се самолекуват, а незабавно да потърсят личните си лекари. Лекарство срещу COVID-19 засега няма. Ваксинирането е отговорно поведение и грижа, както за собственото здраве, така и за здравето на близките, приятелите и околните. Имунизационни пунктове работят в удобно за желаещите време в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора.

  прочети цялата

Достъпност