Новини

 • Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен

  Областният управител поздравява лекарите с Деня на Свети Иван Рилски

  Уважаеми лекари, На 19 октомври Българската православна църква почита един от най-тачените ни светци – Свети Иван Рилски Чудотворец. Наричат го „земния ангел“ и „небесния жител“ заради помощта му към нуждаещите се и заради сътворените чудеса за тяхното телесно и духовно изцеление. Този светец е покровител и на българския лекар. Обществото ни дължи огромна благодарност към Вас, особено днес. В условията на тежка пандемия, с цената на голям личен риск и жертва Вие ежедневно се борите за здравето на всеки един от нас и спасявате човешки животи. Няма да е пресилено, ако кажем, че сте нашите герои! Поднасям дълбокото си уважение към труда и човечността, с която обгрижвате пациентите. Пожелавам Ви най-сърдечно здраве и сили в дните на изпитания! Здраве и благополучие да има за семействата и близките Ви! С уважение: Чавдар Божурски Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • Над 200 проверки за спазване на мерките са извършени в края на миналата седмица

  Над 200 проверки за спазване на противоепидемичните мерки бяха извършени от ОД на МВР, РЗИ, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ на територията на Сливенска област в последните дни на миналата седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. В периода от 15 до 18 октомври включително служители на РУ на МВР в четирите общини са осъществили 147 проверки, при които са съставени 12 предупредителни протокола на собственици или управители на търговски обекти и са съставени 100 акта за неносене на задължителните в закрити площи предпазни маски за лицето. За това нарушение законът предвижда минимална глоба от 300 лева. 32 са проверките на ОДБХ в търговски обекти и заведения за обществено хранене на 15 и 16 октомври, които приключиха с издаване на предписание в смесен магазин. Дирекция „Инспекция по труда“ осъществи контрол в 13 предприятия, като в 2 от тях бяха дадени задължителни за изпълнение предписания. Ежедневен е контролът на РЗИ. Проверките през последните два дни на изтеклата седмица приключиха без нарушения. Четири от всички проверки бяха осъществени съвместно от представители на РЗИ, ОД на МВР и ОДБХ. Контролът за спазване на разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки бе засилен по указания на областния управител Чавдар Божурски и с решение на Областния кризисен щаб. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса на територията на областта.

  прочети цялата

 • коронавирус - предпазни маски

  342 са активните случаи на COVID-19 в областта, от тях 178 са в „Качулка“

  Над половината от активните към момента случаи на COVID-19 в цялата Сливенска област са регистрирани в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Общият брой на болните в областта е 342-ма души. От тях 178 са служители и домуващи в социалното заведение. В началото на епидемичния взрив в социалното заведение с PCR-тестове бе изследван целият персонал от 113 души. Положителни проби бяха отчетени при 23 медицински сестри и санитари и още 20 служители на други длъжности. Домуващите на „Качулка“ са 200 души. До момента коронавирусна инфекция е доказана при 135 от тях, като последните 83 положителни проби са от последното денонощие. Очакват се още резултати. Лечението на инфектирания персонал се провежда под домашна карантина. Потребителите се лекуват на място, под наблюдението на общопрактикуващия им лекар. Създадена е организация за изолация на домуващите, които са с отрицателни резултати за COVID-19, съобщиха от РЗИ. Днес в здравната инспекция с проведе среща с общопрактикуващия лекар в „Качулка“, на която бе уточнен алгоритъмът за лечение на заболелите потребители. На 20 октомври началникът на военната болница полк.д-р Илиян Комитов заедно с екип отново ще е в специализираната социална институция, за да направи клинична оценка на състоянието на заразените потребители. Най-много са активните случаи на коронавирусни инфекции в община Сливен – 268, което се дължи на драстично увеличения брой заболели в дом „Качулка“. В община Нова Загора болните са 53-ма души, като 44 са жители на града. В община Твърдица и община Котел - съответно 7 и 14 души. Забелязва се тенденция за увеличаване на заболелите в малките населени места в областта. Случаи на коронавирусни инфекции вече са регистрирани в 23 села в четирите общини. Областният кризисен щаб апелира към кметовете, собствениците на търговски обекти и заведения да изискват от местните жители стриктно спазване на противоепидемичните мерки, като носенето на предпазни маски и физическа дистанция от 1,5 метра в закритите площи. При констатиране на нарушения своевременно да уведомяват институциите, ангажирани с контрола. Сред заболелите през последната седмица лица има медицинска сестра от Сливен, двама фелдшери от Нова Загора и Котел, стоматолог от Нова Загора и четирима служители в аптека. Положителни за COVID-19 са петима учители от община Нова Загора, работещи в различни учебни заведения, двама педагози в детска градина в Котел, учител в Сливен и ученик в Нова Загора.

  прочети цялата

 • covid

  37 домуващи на „Качулка“ са положителни за COVID-19

  37 домуващи в специализираното социално заведение за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ са с положителни проби за COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Резултатите от изследванията излязоха през последното денонощие. Лечението на инфектираните потребители ще се извършва на място, в изолация. Изследванията на домуващите продължават. Към днешна дата инфектираните потребители са 49. При направените по-рано изследвания на персонала с PCR-тестове бяха установени 42 болни лица, сред които 23 са медицински сестри и санитари. Общият брой на диагностицираните жителите на област Сливен през последното денонощие възлиза на 58 души. Сред тях има един лекар от Сливен. Няма заболели ученици. Към момента няма данни за инфектирани учители. 53 от новите случаи са в община Сливен, 4 – в община Нова Загора, 1 – в община Твърдица. За съжаление, четирима души изгубиха битката с коронавируса: 77-годишен домуващ от „Качулка“ с придружаващи заболявания, двама жители на Нова Загора на 77 и 78 години и пациент от община Котел на 82 години. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им. Областният кризисен щаб призовава гражданите стриктно да спазват разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки. Носенето на предпазни маски за лицето е задължително в закрити площи, в това число магазини, обществен транспорт, гари, автогари, музеи, галерии, учреждения и др. Предпазните маски са препоръчителни на открити обществени места. Здравните власти обръщат внимание, че, за да се постигне желания ефект, предпазните маски трябва да се поставят правилно – да покриват и устата, и носа. За да се ограничи разпространението на коронавируса, по указания на областния управител Чавдар Божурски и с решение на Областния кризисен щаб от 14 октомври се извършват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки.

  прочети цялата

 • 40 нарушения бяха констатирани при над 70 проверки за спазване на мерките в област Сливен

  Служители на ОД на МВР, РЗИ, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ извършиха на 15 октомври над 70 проверки в търговски обекти, производствени фирми и обществени места, намиращи се в закрити площи. Те приключиха с 36 акта и 4 предписания. 52 са проверките, извършени от служители на реда – 29 на територията на РУ на МВР – Сливен, 20 – РУ в Нова Загора и 3 – РУ – Котел. Съставени са 36 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи. Връчени са 3 предписания на представители на търговски обекти. 13 магазини и заведения за обществено хранене са били посетени от служители на Областната дирекция „Безопасност на храните“. Съставено е предписание на управителя на смесен магазин в Твърдица. Предстои повторна проверка. Инспекторите от РЗИ са проверили 12 обекта, без открити нарушения. Шест предприятия от областта са били обект на проверки от Дирекция „Инспекция по труда“ в четвъртък. Не са констатирани нарушения, свързани със спазването на противоепидемичните мерки. Инспекцията по труда обръща внимание на работодателите, че те имат ангажимент не само да актуализират оценката на риска и да предприемат мерки за минимизирането му, но и да осъществяват ефективен контрол по спазването им. Три от проверките са извършени съвместно от РЗИ и ОД на МВР, други три – от РЗИ и ОДБХ. Ежедневният контрол бе засилен от началото на седмицата по указания от областния управител Чавдар Божурски и с решение на Областния кризисен щаб. Това се налага във връзка с нарастващия брой на заболелите лица с коронавирусни инфекции. Целта е да бъде ограничено разпространението на заразата. Областният кризисен щаб напомня, че спазването на противоепидемичните мерки е проява на висока лична отговорност не само към собственото, но и към здравето на околните.

  прочети цялата

 • covid

  Фелдшер и трима педагози са сред новозаболелите през последното денонощие

  Положителни резултати от изследванията с PCR-тестове през последното денонощие дадоха 21 жители на област Сливен. Сред болните има фелдшер от Нова Загора и трима учители. Двама от педагозите работят в детско заведение в Котел. Лечението им се провежда в домашни условия, засега не се налага да бъдат хоспитализирани. Контактните им деца са карантинирани. Заболял е и учител от Нова Загора. Контактните му ученици и други лица се поставят под карантина. От РЗИ са дадени предписания за противоепидемичните мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени. Сред инфектираните има пет души, които са се заразили в семейни огнища. Продължават изследванията на настанените в Дома за възрастни мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“. 11 от новозаболелите са от община Сливен, 7 – от община Нова Загора, 2 – от Котел и 1 – от Твърдица. С тях активните случаи на COVID-19 в областта нараснаха на 209 – 131 в община Сливен, 52 в община Нова Загора, 20 в община Котел и 6 в община Твърдица.

  прочети цялата

 • 47 акта са съставени за ден в област Сливен за неносене на предпазни маски в закрити площи

  Засилените проверки за спазване на разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки бяха възобновени от 14 октомври, съгласно дадените указания на областния управител Чавдар Божурски и решение на Областния кризисен щаб, взето на последното му заседание. Проверките ще се извършват самостоятелно от институциите, ангажирани с контрола, както и съвместно от техни представители. В сряда, 15 октомври, на територията на община Сливен и община Котел са извършени съответно 25 и 6 проверки от служителите в местните Районни управления, информираха от ОД на МВР – Сливен. В Сливен са съставени 42 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи, в Котел актовете са 5. Минималната санкция, предвидена в закона за това нарушение, е от 300 лева за физическите лица. Здравните инспектори са осъществили 13 проверки, без открити нарушения. Инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда“ извършиха проверки в 7 предприятия от областта, при които е установено, че повечето работодатели изпълняват ангажиментите си съгласно трудовото законодателство за опазване живота и здравето на работещите в условията на риск от разпространение на COVID-19. Проведен е извънреден инструктаж на персонала за запознаване с мерките, осигурени са лични предпазни средства, дезинфектанти, когато производството позволява, са въведени мерки за осигуряване на физическа дистанция. Констатирани са нарушения в 2 от предприятията, за които са дадени задължителни за изпълнение предписания. Областният кризисен щаб съобщава, че ежедневният засилен контрол продължава. Целта е да се ограничи риска от разпространение на коронавируса .

  прочети цялата

 • Изследванията на потребителите в „Качулка“ продължават

  Изследванията за коронавирусни инфекции сред потребителите на Дома за пълнолетни мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ продължават, съобщи Областният кризисен щаб. Днес, 15 октомври, са взети проби на пулове от 59 потребители, по данни на РЗИ. Ден по-рано бяха взети проби за изследвания отново от потребители – 20 души, които са били от най-близкия кръг контактни лица на заразени служители от персонала. Очакват се резултатите. Пробонабирането сред потребителите ще продължи по график. Областният кризисен щаб припомня, че целият медицински и немедицински персонал вече е изследван. Засега числеността на заболелите остава същата: 54 души, от които 12 потребители и 42-ма служители, сред които 23-ма души са санитари и медицински сестри. Продължават епидемиологичните проучвания в Дома за стари хора в новозагорското с.Баня. Към момента диагностицираните с COVID-19 служители са двама, като един е медицински персонал. През последното денонощие са регистрирани 13 новозаболели от областта. В община Нова Загора са диагностицирани 7 души, сред които учител и стоматолог. Има инфектирани в семейно огнище. В община Котел има един заболял – медицинско лице. В община Сливен заразените са трима, в община Твърдица – двама. Епидемиологичните проучвания продължават. За съжаление, битката с коронавируса изгуби пациентка на 63-годишна възраст, постъпила в болнично заведение в тежко състояние. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките й. Активните към момента случаи на COVID-19 в областта са 191, от тях болните в община Сливен са 119 души, в община Нова Загора – 47, в община Котел – 20 и в община Твърдица – 5. Завишението в броя на заболелите в община Сливен се дължи и на установените през последните дни положителни случаи в „Качулка“. Под карантина са 431 лица. Освен резултатите от пробите, взети от потребители в „Качулка“, се очакват резултати от още 18 проби: 13 са на лица със симптоми, 1 е на медицински персонал, 3 са на контактни лица и 1 е контролна.

  прочети цялата

 • Областният управител Ч. Божурски бе гост на празника по покана на кмета на община Твърдица А. Атанасов

  Областният управител поздрави населените места, които празнуват на Петковден

  С тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна и официална церемония Твърдица отбеляза празника на града Петковден. Церемонията се състоя пред сградата на общината. Гост на събитието бе областният управител Чавдар Божурски. Той приветства жителите на града и местната власт за това, че въпреки ограниченията на епидемичната обстановка, са умножили усилията си за развитието на града. Пожелания за здраве, успехи, вяра в бъдещето и благополучие отправи и кметът Атанас Атанасов. Поздравителни адреси бяха получени от кметове на общини, ръководители на държавни и регионални структури. По-късно гостите, ръководството на местната администрация и общински съветници поднесоха венци и цветя пред паметника на Майка Твърдица в центъра на града. При спазване на епидемичните мерки се проведе заседание на общинския съвет, на което бяха отличени заслужили граждани. Послучай Петковден областният управител изпрати поздравителен адрес до кмета на община Нова Загора Николай Грозев, до председателя на общинския съвет Георги Никоилов и жителите на града. Областният управител приветства жителите на гр.Кермен, община Сливен и на гр. Шивачево, община Твърдица, които в деня на Света Петка също отбелязват своя празник.

  прочети цялата

Достъпност