Новини

 • лого
  29-03-2023 15:25

  Как ще става гласуването на изборите за народни представители на 2 април 2023 година

  Проверка за номера и местонахождението на секционната си избирателна комисия конкретният избирател може да извърши по ЕГН чрез системата на ГРАО на следния линк: https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml На сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) - https://www.cik.bg/, в раздела „Разяснителна кампания“: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/campaign са публикувани видео и аудио клипове с инструкции как да се упражни машинен или хартиен вот. В раздела „Машинно гласуване“ в сайта на ЦИК - https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/machine е инсталиран симулатор, на който избирателите могат да изпробват начина за машинно гласуване. В раздела „Методически указания“ в официалния сайт на Централната избирателна комисия - https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/mukazania са публикувани инструкции, предназначени за секционните избирателни комисии, относно тестването и реалното видеоизлъчване в изборния ден. Обучителен видеоматериал за настройването на машините за гласуване и осъществяване на видеонаблюдението от секционните избирателни комисии е публикуван на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/edu Методическите указания на Централната избирателна комисия за работа на секционните избирателни комисии - преди, по време и след приключването на изборния ден, може да ползвате, следвайки този линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/mukazania В секцията „Въпроси и отговори“ на страницата на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/faq са достъпни допълнителни разяснения по актуални въпроси, свързани с организацията и процедурите на изборите, правата и задълженията на избирателите и останалите участници в изборния процес. При въпроси относно изборите и сигнали за евентуални изборни нарушения, може да се обръщате към Районната избирателна комисия в Сливен: https://rik21.cik.bg/ns202304 ), както и към Областна администрация Сливен (тел: 044-663-202, e-mail: governments@regionsliven.com).

  прочети цялата

 • 29-03-2023 13:22

  Заповед № РД-11-12-016 от 29.03.2023 за определяне на купувач на поземлен имот

  Заповед за определяне на купувач на поземлен имот в с. Злати войвода

  прочети цялата

 • лого
  29-03-2023 12:15

  От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

  От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Датата е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани преди насрочените за 2 април избори за Народно събрание. Държавната помощ за фермерите цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Тя беше одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., а в последствие утвърдена от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ). Схемата в размер на 213 млн. лв. е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Предвидено е следното разпределение на средствата: • Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 102 000 000 лв.; • Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лв. Финансовата помощ е с максимален размер до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти, като се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г. Производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета, за първи път са включени в подпомагането. Припомняме, че Министерството на земеделието планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, както и през 2022 г. За да бъде осигурена навременна помощ за сектора преди старта на пролетната кампания, в момента се осигурява 50 на сто от тази помощ, а по-късно през годината ще бъдат отпуснати останалите средства. Предстои да бъдат утвърдени указанията за предоставяне на помощта.

  прочети цялата

 • работната среща днес
  28-03-2023 18:46

  Състоя се разширена работна среща за хода и изпълнението на големия ВиК проект на област Сливен

  Днес в Областна администрация се състоя разширена работна среща за хода и изпълнението на големия проект на ВиК – Сливен за доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа в Сливен, Нова Загора и квартал „Речица“. Тя бе свикана по инициатива на областния управител Минчо Афузов и в нея взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, управителят на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД инж. Пламен Трифонов, ресорните заместник-кметове на общините Сливен и Нова Загора - Камен Костов и Нина Генчева, експерти от Звеното за управление на проекта, специалисти от „ВиК – Сливен“ ООД и представители на фирмите - изпълнители. Целта на срещата бе да се изясни моментната ситуация с изпълнението на водния проект, да се коментират и локализират най-важните текущи проблеми и се набележат стъпки за тяхното разрешаване. По време на работната среща бяха коментирани и проблеми, свързани с транспортния достъп и временната организация на движението при ремонтните дейности по водния цикъл на град Сливен. Откроена бе необходимостта от по-широка информираност на гражданите относно предстоящите промени в организацията на движение и нуждата от поставяне на повече указателни табели за временните обходни маршрути. Предложени бяха мерки за осъществяването на по-добър синхрон между изпълнителя на проекта и пряко заинтересованите институции - като Центъра за спешна медицинска помощ, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др. В края на срещата областният управител г-н Афузов декларира готовността на Областна администрация да съдейства максимално за успешното завършване на проекта, който е най-големият изпълняван досега на територията на област Сливен. Той е на обща стойност 131 446 101,78 лв. и предвижда рехабилитация, ремонт и изграждане на 54,71 км водопроводна и 44,79 км канализационна мрежа, както и реконструкция на пречиствателните станции за отпадъчни води в градовете Сливен и Нова Загора.

  прочети цялата

 • бомбени заплахи
  28-03-2023 15:43

  В Областната дирекция на МВР се проведе работно съвещание с директорите на училища във връзка с бомбените заплахи днес

  Днес в Областната дирекция на МВР в Сливен се състоя работно съвещание по повод множеството електронни заплахи за поставени бомби в учебни заведения от тази сутрин. В срещата взеха участие комисар Станимир Колев, заместник-директор на ОДМВР – Сливен, комисар Димитър Кикьов, началник на "Охранителна полиция", заместник-областният управител Антоний Андонов, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Кристиана Добрева – Станкова и директори на училища. Пред ръководителите на учебни заведения комисар Кикьов разясни регламента за реакция при злоумишелни предупреждения и бомбени заплахи и подчерта, че всеки сигнал трябва да бъде адресиран към Министерство на вътрешните работи. Началникът на "Охранителна полиция" посочи още, че този регламент трябва да бъде стриктно спазван, без да се неглижират конкретни ситуации. В Областната дирекция на МВР е създаден щаб за адекватна реакция на днешната ситуация. Образувано е досъдебно производство за установяване на лицето, извършило деянието. По случая се работи съвместно с Окръжна прокуратура Сливен.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов
  27-03-2023 17:45

  Областният управител участва във видеоконферентна връзка за изборите

  Областният управител Минчо Афузов взе участие в онлайн съвещание за организацията и провеждането на изборите на 2 април. Във видеоконферентната връзка взеха участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на електронното управление Георги Тодоров и 28-те областни управители. Основна тема на съвещанието бяха логистиката при доставка, приемане, използване и предаване на електронните устройства за онлайн наблюдение при преброяването на бюлетините в избирателните секции. В хода на работната среща стана ясно, че електронните устройства ще следват пътя на хартиените бюлетини. Районните избирателни комисии трябва да предадат електронните устройства на общините, а те от своя страна да ги предоставят на секционните избирателни комисии. След приключване на работата по преброяване на гласовете и оформяне на протоколите, секционните избирателни комисии трябва да предадат електронните устройства, заедно с изборните книжа, в Районната избирателна комисия. Според последните указания на ЦИК, електронните устройства ще предават онлайн и ще записват целия процес от приключване на изборния ден до окончателното изготвяне на протокола във всяка секционна избирателна комисия. Това ще осигури контрол върху стриктното спазване на методическите указания на ЦИК относно процедурата и технологията на гласуване.

  прочети цялата

 • Минчо Афузов
  27-03-2023 15:16

  Приветствие на областния управител по повод Международния ден на театъра

  Уважаеми театрали от област Сливен, За мен е особена чест да ви поздравя с Международния ден на театъра. Театралната зала е мястото, призвано да бъде рупор на истината, да споява, сплотява и въздига, да изрича общите ни човешки тревоги и копнежи. Театралната зала е място за нашата другост, за нашите съкровени и несбъднати човешки превъплъщения. А вие – актьори, режисьори, сценографи, сценични работници, сте нашият гид в тези безбройни паралелни светове. В тях оживяват добро и зло, колизии и любов, трагедии и възмездия, вечните въпроси и полетите на изтънчената словесност чувствителност. Вие, скъпи театрали, сте талантливите създатели на така нужната ни театрална магия! Затова от сърце ви пожелавам здраве, сили, вдъхновение, творчески успехи и много лично щастие! Бъдете все така всеотдайни, креативни, привързани и обичани от своята публика! Честит празник!

  прочети цялата

 • изглед на страницата за проверка на протоколите от СИК
  27-03-2023 11:32

  Разработиха инструмент за проверка на изборни протоколи

  Граждански активисти пуснаха страница в интернет, на която секционните избирателни комисии (СИК) могат да проверяват доколко коректни са данните, които вписват в протоколите с изборните резултати. Автори на проекта са Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност, и Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Членовете на комисията избират вида на протокола (в страната или извън страната) и начина на гласуване (смесен или хартиен) и се отваря протокол, който следва образеца, одобрен от ЦИК. В него се попълват данните от гласуването, а страницата автоматично проверява контролите, които се намират в протокола. Разработената страница не изисква регистрация или логване. Попълнената в нея информация не се записва, нито се изпраща някъде. Не записва и никакви данни кой и как я посещава или ползва, но спазва параметрите, зададени от ЦИК. Кодът на страницата е напълно отворен. Страницата може да бъде открита на този адрес: http://izbori.s3-website.ca-central-1.amazonaws.com/?fbclid=IwAR2WNHq0VhugeCtE15jRyLVLTylMP2AhvA8modreIpOZMorjQc3skciXeNI

  прочети цялата

 • откриването на регионалното състезание 'Млад фермер'
  27-03-2023 11:29

  Заместник-областният управител Антоний Андонов се включи в откриването на регионалното състезание „Млад фермер“

  Заместник-областният управител Антоний Андонов взе участие в откриването на регионалното състезание „Млад фермер“, чийто домакин бе новозагорската Професионална гимназия по селско стопанство. В рамките на два дни отбори от 12 земеделски гимназии от областите: Бургас, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково се конкурираха в атрактивни състезания в дисциплините „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“. След приключване на надпреварата се състоя церемония по награждаване на най-добрите отбори. Победител в регионалното състезание „Млад фермер“ стана Професионалната гимназия по селско стопанство - гр. Нова Загора. Тя завоюва първото място в отборното класиране, след като спечели първите места в индивидуалните състезания. Втори се класира тимът на Професионалната гимназия по селско стопанство - гр. Чирпан, а третото място спечели отборът на ПГСС „Златна нива“ - гр. Айтос. Наградите на победителите в отборната надпревара връчи Галя Захариева - кмет на община Нова Загора. Всички участници в регионалното състезание „Млад фермер“ получиха грамоти и сертификати за участие от Аграрен университет- Пловдив, както и парична награда от „Ротари клуб“- гр. Нова Загора. През месец май предстои националният кръг на състезанието „Млад фермер“ с домакин ПГ по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ – град Гоце Делчев.

  прочети цялата

Достъпност