Новини

 • mask
  15-01-2021 16:05

  Променят се част от противоепидемичните мерки

  От 16 януари, събота, се променят част от противоепидемичните мерки в цялата страна, съобщиха от Областния кризисен щаб. Със заповед на Министъра на здравеопазването се разрешава присъствено провеждане на следните дейности в училищното образование: - разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: - приравнителни изпити при преместване на ученик; - изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение; - изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; - държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика; - индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка, при невъзможност за провеждане в електронна среда; - индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище; - областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн. Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести. Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения: - практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; - семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда; - държавни изпити и защити на дипломни работи. В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки. Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ, съгласно изискванията на Наредба №24. В сектор „Здравеопазване" се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове. Пълният текст на заповедта – в прикачения файл.

  прочети цялата

 • вирус ваксина
  14-01-2021 15:28

  270 медици бяха ваксинирани в област Сливен

  270 медици бяха ваксинирани срещу COVID-19 на 12 и 13 януари в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. В началото на февруари ще бъде поставена втората доза на ваксината, уточниха от РЗИ. През последното денонощие са диагностицирани 21 нови болни в областта. Сред тях са двама лекари и санитарка от различни лечебни заведения и две помощник-възпитателки от различни детски градини. Излекувани са 46 жители на областта. Битката с коронавируса изгубиха трима болни, с придружаващи заболявания, сочат данните от Единния информационен портал. Активните случаи на заболяването са значително по-малко в сравнение с някои периоди от втората половина на миналата година. Общо 371 жители на четирите общини в областта са с COVID-19, като 226 от тях са жители на град Сливен. Под домашна карантина са 574 лица, показва справката на ОД на МВР. Спазването на противоепидемичните мерки за носене на предпазни маски, често миене на ръцете, спазване на физическа дистанция и избягване на групови събирания доказано ограничава риска от инфектиране.

  прочети цялата

 • Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен
  14-01-2021 11:20

  Областният управител честити Василица на ромската общност

  Областният управител Чавдар Божурски поздравява ромската общност с настъпването на Василица. „Нека Банго Васил закриля всеки дом! Да носи здраве и късмет, мир и любов във всяко семейство“, пожелава Божурски. „Използвам празничния повод, за да изкажа благодарност на даровитите творци на изкуството, словото и спорта, които с многобройните си успехи на национални и международни събития ни правят горди и признателни! Поздравявам лекарите, учителите, инженерите, пазителите на традициите в хлебарството и занаятите за ежедневния им всеотдаен труд в полза на обществото! Всички посрещаме новата година с надежда, че предстоят по-добри дни и по-добро бъдеще за младите. Нека и занапред заедно се грижим за децата ни, да поощряваме ярките им таланти, любопитството им към знанието, да ги образоваме. Защото това ще отвори нови прозорци пред тях! Честит, благословен и светъл празник!“, заявява областният управител.

  прочети цялата

 • Ичеренският път днес, 13 януари - и пътищата от републиканската мрежа в планинската част на областта са почистени до асфалт. Снимка: Областно пътно управление - Сливен.
  13-01-2021 16:46

  Няма пострадали хора и застрашена инфраструктура след валежите в област Сливен

  Областният управител Чавдар Божурски информира Националния щаб за обстановката в Сливенска област след падналите през последното денонощие валежи. Събраните данни сочат, че няма пострадали хора и няма нарушени доставки на основни дейности и услуги заради компрометирана инфраструктура. Няма опасност от преливане на реки и язовири. Общините, както и кметствата, осъществяват постоянно наблюдение. В община Сливен са получени сигнали за прокапал покрив на пощата в с.Камен, наводнена детска градина в с. Горно Александрово и изронен участък от коритото на Новоселска река в района на моста. Институциите са предприели необходимите мерки. През последното денонощие е регистриран приток от 1, 140 млн. кубика вода в язовир „Асеновец“. Нивото достигна 14, 447 млн. кубика. Над половината от обема на язовира е запълнен. Над 8 млн. кубика е притокът в язовир „Жребчево“. Нивото му в сутрешните часове на 13 януари бе 152, 716 млн. кубика вода. Реките имат нормална проходимост, нивото им е под критичните стойности, съобщиха от „Напоителни системи – клон Средна Тунджа“. Всички пътища от републиканската мрежа са проходими. В планинската част, където през последните две денонощия падна сняг, пътищата са почистени до асфалт. От ОПУ са почистили малки участъци от Ичеренския и Беленския път, където върху настилката е имало паднали камъни. Няма залети от реки пътни участъци, няма активирани крайпътни свлачища. От 12 януари със заповед на Министър-председателя бяха въведени в действие за цялата страна националните планове за защита при наводнения и за намаляване на последствията при обилни снеговалежи и заледяване. Сформиран бе Национален щаб с ръководител министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Областният управител Чавдар Божурски ще предоставя ежедневна информация за обстановката в област Сливен. 25 литра на квадрат е падналото количество дъжд в Сливенска област през последното денонощие. От началото на януари досега количеството валежи възлиза на 91 литра на квадрат, според данните на НИМХ. На снимката: Ичеренският път днес, 13 януари - всички пътища от републиканската мрежа, включително и в планинската част, са почистени до асфалт. Снимката е осигурена от Областното пътно управление.

  прочети цялата

 • ваксина
  13-01-2021 14:21

  155 медици са ваксинирани в област Сливен

  На 12 януари са ваксинирани 155 медици в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. За втория етап на ваксинацията бяха разкрити пет имунизационни кабинета в четири болници в Сливен и една - в Нова Загора. Доставени са 54 флакона, съобщиха от РЗИ. Дозите са предназначени за 270 лица. До момента са се отказали едва няколко души. На тяхно място са били ваксинирани други медици благодарение на предварително създадената организация от РЗИ. По данни на здравната инспекция, над 400 лекари, лекари по дентална медицина и медицински персонал са заявили желание да бъдат включени в имунизацията. Днес, 13 януари, трябва да приключи втория етап на ваксинацията. През следващата седмица ще бъде поставена т.нар. „втора игла“ на ваксинираните медици през първия етап. През последното денонощие от COVID-19 са излекувани 50 жители на Сливенска област. Новодиагностицирани са 21 души. Сред тях няма заболели медици и лица, инфектирани на работното място. Няма починали.

  прочети цялата

 • covid
  11-01-2021 15:21

  Средната възраст на болните в област Сливен е 52,3 години

  Средната възраст на новодиагностицираните 154 пацинти с COVID-19 през последната седмица в област Сливен е 52,3 години, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред заболелите са лекар, две медицински сестри и две санитарки от различни лечебни заведения. Спрямо предходния период броят на новите случаи е намалял незначително с 1,9 процента. 255 жители на областта са излекувани в периода 4 – 10 януари, информираха от РЗИ. За съжаление, 11 пациенти изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към 11 януари активните случаи на COVID-19 в областта са 450. Под домашна карантина са 588 лица, по данни на ОД на МВР. От тях 172-ма души са пристигнали от рискова зона, 85 са в изолация като контактни на по-рано установени случаи. Останалите карантинирани са болни, които провеждат лечението си в домашни условия, под наблюдението на личните лекари. Спазването на противоепидемичните мерки е проява на висока лична отговорност към собственото здраве, здравето на околните и ограничава риска от инфектиране.

  прочети цялата

 • ваксина
  11-01-2021 12:43

  Осигурени са 54 флакона за втория етап на ваксинацията в област Сливен

  Вторият етап от имунизацията срещу COVID-19 на медицински персонал започва на 12 януари в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. От РЗИ информираха, че вече са пристигнали 54 флакона, като всеки е с по 5 дози на ваксината. Разкрити са имунизационни кабинети в пет лечебни заведения: МБАЛ „Д-р Ив. Селимински - Сливен“ АД, МБАЛ-Сливен към ВМА София, СХБАЛ „Амброаз Паре “ ООД, „ДКЦ-Сливен “ ООД и МБАЛ „ Св. Петка Българска“ ЕООД в Нова Загора. В списъците за ваксинацията, изготвени от лечебните заведения, са включени медици от болничната и извънболничната помощ – лекари, включително общопрактикуващи и лекари по дентална медицина, медицински и друг персонал, работещи в COVID-структури или непосредствено ангажирани с обслужването на пациенти. Към момента желание да се ваксинират са изразили над 400 медици от областта. През следващата седмица се очаква да бъде поставена втората доза на ваксинираните през първия етап медици. Предстои ваксинацията на пребиваващите в социалните заведения и на педагозите.

  прочети цялата

 • Михаил Желев, победителят. Снимка: сп. 'Лека атлетика'
  07-01-2021 14:14

  Областният управител поднесе съболезнования на семейството на Михаил Желев

  Областният управител Чавдар Божурски поднесе съболезнованията си на семейството и близките на легендата в леката атлетика Михаил Желев. „Вашият обичан съпруг, баща и дядо бе огромна гордост и пример за достойно и борбено поведение за поколения спортисти и жители на Сливен. Яркото му име ще продължи да блести за близки, приятели и многобройните му почитатели“, заяви областният управител в съболезнователен адрес до семейството. Носителят на „Златен шпайк“ издъхна на 77-годишна възраст. Поклонението се състоя на 7 януари. В последния му път той бе изпратен от близки, спортни деятели, граждани. През 1969 г. Михаил Желев завършва сезона без поражение в 14 състезания на 3000 метра с препятствия. Печели европейска титла в Атина и поставя национален рекорд, който е подобрен чак след 45 години. Избран е за Спортист №1 на България. Вестник „Чехословашки спорт“ го награждава с приза „Златен шпайк“ за най-добър бегач в Европа. Изданието организира анкетата сред 51 специалисти и журналисти от 14 страни. Тази анкета става традиционна, но нито един роден атлет не е повторил постижението на знаменития сливенец /сп.„Лека атлетика“/. През кариерата си той поставя осем национални рекорда - на 5000, 10000 и 3000 м стийпълчейз и четири рекорда в зала - на 1500 и 3000 м. Желев участва в две олимпиади. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Поклон пред паметта му!

  прочети цялата

 • covid
  06-01-2021 13:49

  Епидемичната обстановка в област Сливен

  През последното денонощие 48 души бяха са диагностицирани с COVID-19 в област Сливен. Сред тях са медицинска сестра и санитарка от различни болнични заведения. 53-ма души са излекувани от заболяването, съобщиха от Областния кризисен щаб. За съжаление, петима пациенти на възраст от 48 до 83 години изгубиха битката с коронавируса. Сред тях е и 64-годишен училищен фелдшер. Днес, 6 януари, почина 71-годишен лекар от Нова Загора. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към момента 521 са активните случаи на болестта. 707 жители на областта са под домашна карантина като болни, провеждащи лечение под наблюдението на личния лекар, или като контактни на по-рано установени случаи. Носенето на предпазни маски, честото миене на ръцете, редовната дезинфекция и физическата дистанция доказано ограничават риска от заразяване с коронавирус. При наличие на симптоми трябва незабавно да бъде потърсена консултация с личния лекар. Здравните власти предупреждават гражданите да не се самолекуват.

  прочети цялата

Достъпност