Новини

 • covid
  27-01-2021 14:19

  Регистрирано е огнище на COVID-19 в детска градина в Сливен

  Огнище на COVID-19 е регистрирано в детска градина в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Към момента са заболели 9 души педагогически и непедагогически персонал. Те са установени при извършени по епидемични показания изследвания на всички работещи в детското заведение, информираха от РЗИ. За някои от пробите все още се чакат резултати. Заболяло е и едно дете от градината. Под карантина е една от групите. Общият брой на диагностицираните през последното денонощие болни в областта е 41 души. Сред тях са четирима учители от различни учебни заведения - трима са били установени с PCR-тестове, един е дал положителен резултат при изследването на педагозите в Сливен с бързи антигенни тестове на 25 януари. При изследванията през вчерашния ден всички резултати от взетите проби са отрицателни за коронавирус. Сред заболелите е дете на 7 години, ученик в начален етап. Лечението му се провежда в домашни условия под наблюдението на личния лекар. На 26 януари са излекувани 16 жители на областта. За съжаление, двама пациенти с COVID-19 изгубиха битката със заболяването. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към момента активните случаи на COVID-19 са 334. От тях 235 са в град Сливен, където живее почти половината население на областта. Останалите болни са жители на 40 населени места в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Под карантина са 559 души. Здравните власти отново напомнят, че при първа поява на симптоми гражданите не трябва да ходят на работа или да посещават обществени места, а да си останат вкъщи и незабавно да се обадят на личния си лекар. С дисциплина и отговорно поведение при спазване на противоепидемичните мерки може да се ограничи риска от разпространение на коронавируса.

  прочети цялата

 • covid
  26-01-2021 13:42

  Четирима учители и служител заболяха през последното денонощие

  Четирима педагози и един служител, от различни учебни заведения в Сливен, са сред новозаболелите през последното денонощие 31 жители на Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Двама от учителите и служителят от непедагогическия персонал са били диагностицирани при започналите вчера изследвания с бързи антигенни тестове на работещите в училищата в областния град. Другите двама педагози са от детска градина и училище. Те са установени като болни с COVID-19 извън масовото изследване. В училището, където работи заболелият учител, са поставени под карантина като контактни близо 70 деца от три класа, уточниха от РЗИ. През последното денонощие са излекувани 33 души. За съжаление, починаха четирима пациенти на 67, 65 /двама/ и 58 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им. Спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничава риска от разпространение на коронавируса. Здравните власти отправят апел към гражданите при наличие на симптоми незабавно да потърсят личния си лекар.

  прочети цялата

 • Графика на карантинираните според причините за налагане на изолация. Гряафиката е изготвена от ОД на МВР.
  25-01-2021 13:12

  Леко увеличение на заболелите има за седмица в област Сливен

  120 жители на област Сливен са диагностицирани с COVID-19 през изминалата седмица. Спрямо предходния едноседмичен период се отчита увеличение с 20 процента, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред заболелите са двама лекари, две медицински сестри и един клиничен лаборант. Има случаи, регистрирани в семейни огнища. През изминалия 14-дневен период в детска градина в Сливен заболяха едно дете и 5 души педагогически и непедагогически персонал. Предприети са необходимите мерки. Средната възраст на болните е 50,6 години. 109 болни са излекувани от 18 до 24 януари. В предходния период излекуваните са 190 души. Девет пациенти изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им. Към момента активните случаи на COVID-19 в областта са 313 при 5542 диагностицирани от началото на епидемията. Под домашна карантина са 396 лица, като 102 от тях са пристигнали от рискова зона. Контактните на заразени са 74 или 18,7 на сто от всички, поставени под карантина. Останалите лица са в изолация като болни, чието лечение се осъществява в домашни условия под наблюдението на личните лекари. От началото на епидемията досега от карантина са отпаднали 19 298 души, сочат данните на ОД на МВР. Областният кризисен щаб напомня, че спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничава риска от заразяване и призовава гражданите към отговорно поведение.

  прочети цялата

 • covid
  11-01-2021 15:21

  Средната възраст на болните в област Сливен е 52,3 години

  Средната възраст на новодиагностицираните 154 пацинти с COVID-19 през последната седмица в област Сливен е 52,3 години, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред заболелите са лекар, две медицински сестри и две санитарки от различни лечебни заведения. Спрямо предходния период броят на новите случаи е намалял незначително с 1,9 процента. 255 жители на областта са излекувани в периода 4 – 10 януари, информираха от РЗИ. За съжаление, 11 пациенти изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към 11 януари активните случаи на COVID-19 в областта са 450. Под домашна карантина са 588 лица, по данни на ОД на МВР. От тях 172-ма души са пристигнали от рискова зона, 85 са в изолация като контактни на по-рано установени случаи. Останалите карантинирани са болни, които провеждат лечението си в домашни условия, под наблюдението на личните лекари. Спазването на противоепидемичните мерки е проява на висока лична отговорност към собственото здраве, здравето на околните и ограничава риска от инфектиране.

  прочети цялата

 • Относителен дял на карантинираните лица в област Сливен.
  29-12-2020 14:41

  Три пъти повече са излекуваните от заболелите в периода от 21 до 27 декември

  През последната седмица Сливенска област следва тенденцията в страната за увеличение на излекуваните от COVID-19 лица и намаляване на новодиагностицираните болни, съобщиха от Областния кризисен щаб. От 21 до 27 декември от болнично и домашно лечение бяха изписани 632-ма души. Три пъти по-малко са заболелите - 193-ма души. В сравнение с предходния едноседмичен период броят им е с 55,1 процента по-нисък. Средната възраст на диагностицираните е 56,7 години.Те са жители на 32 населени места в областта. Пред периода от карантина са отпаднали 175 души. За съжаление, битката с коронавируса изгубиха 12 души. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Към 29 декември активните случаи на заболяването са 887. Карантинирани са 857 души. 553 от тях са в изолация като болни, лечението им се провежда под наблюдението на личните лекари. 51 души са карантинирани като контактни на по-рано установени случаи. Спрямо предходни периоди е увеличен броят на карантинираните лица, пристигнали от рискова зона - 253 души. От началото на епидемията досега положителен резултат от тестването за COVID-19 са дали 5 019 души, 3 855 са излекуваните жители на областта. 248 са починалите. Областният кризисен щаб отправя апел към гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки. Носенето на предпазни маски, хигиената, физическата дистанция и социалната изолация са необходими, за да се запази тенденцията за намаляване на заболелите. На графиката: Относителен дял на лицата под карантина. Графиката е изготвена от ОД на МВР - Сливен.

  прочети цялата

 • covid
  27-12-2020 13:04

  100 медици ще бъдат ваксинирани на 28 и 29 декември

  Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в Сливен. Те ще бъдат поставени на 100 души - медицински персонал от Сливен и областта, работещи на първа линия. Медиците, заявили желание да се ваксинират, ще бъдат уведомени лично кога и къде да се явят, съобщиха от Областния кризисен щаб. Ваксините ще бъдат поставени на 28 и 29 декември. За целта са разкрити три имунизационни кабинета съгласно Националния план за ваксинация срещу COVID-19. Регионалната здравна инспекция е създала необходимата организация.

  прочети цялата

 • covid
  23-12-2020 11:20

  167 излекувани и 45 заболели през последното денонощие в област Сливен

  През последното денонощие в област Сливен бяха излекувани 167 души. За същия период положителен резултат показаха изследванията с PCR-тестове на 45 жители на областта. Сред тях са двама лекари и три медицински сестри от болничната помощ. За съжаление, двама пациенти на 61 и 75 години изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата. Към момента активните случаи на COVID-19 в областта са 1 201, както следва: 897 в община Сливен, 202 в община Нова Загора, 59 в община Твърдица и 43 в община Котел.

  прочети цялата

 • covid
  16-12-2020 13:49

  115 са новите случаи на COVID-19, излекуваните болни са 90

  115 души са диагностицирани с COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област. Сред тях е медицинска сестра от болничната помощ. Излекувани са 90 души, съобщиха от Областния кризисен щаб. Към момента болните жители на областта са 1 484. Те са жители на 83 населени места. В община Сливен заразените са 1 135, в община Нова Загора – 219, в община Котел – 63, в община Твърдица – 67. По-голяма част от заболелите провеждат лечението си в домашни условия под наблюдение на личните лекари. Хоспитализирани са 187 души. Под карантина са 1 487 лица. От началото на епидемията са отпаднали от карантиниране 15 487 жители на областта, по данни на ОД на МВР. Диагностицираните с COVID-19 от началото на епидемията са 4 562 души. Излекуваните – 2 876 души, сочи справката на РЗИ. За съжаление, през последното денонощие починаха двама пациенти на 76 и 80 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Правилното носене на предпазни маски за лице, физическата дистанция, социалната изолация и избягването на струпвания от хора доказано ограничава риска от инфектиране. Спазването на противоепидемичните мерки е отговорност към собственото здраве, здравето на близките и околните, както и към здравето на лекарите и медицинския персонал.

  прочети цялата

 • mask
  15-12-2020 13:46

  През последното денонощие в област Сливен излекуваните са повече от заболелите

  100 души с COVID–19 са излекувани през последното денонощие в област Сливен. Диагностицирани са 61, като сред тях има две медицински сестри и санитар от болничната помощ, съобщиха от Областния кризисен щаб. По-малкият брой на новозаболелите спрямо предходни дни все още не е устойчива тенденция. Запазва се съотношението между броя на изследваните и броя на положителните тестове, сочи анализът на здравните власти. Към момента активните случаи са 1460, като 1 254 от болните са на домашно лечение под наблюдението на личните лекари. Хоспитализирани са 204 души. Под карантина са 1 286 лица. От началото на епидемията досега в област Сливен са диагностицирани 4 447 души. От карантина са отпаднали 15 398 души. Починали са 203 пациенти. Седем от тях - на възраст 38, 46, 72, 74 /двама/, 80 и 86 години, повечето с придружаващи заболявания, изгубиха битката с коронавируса през последното денонощие. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Спазването на противоепидемичните мерки доказано ограничава риска от заразяване. Носенето на предпазни маски, физическата дистанция, избягването на събирания, честото миене на ръцете и дезинфекцията е отговорност към собственото и към здравето на околните, както и към здравето на лекарите и медицинските специалисти.

  прочети цялата

Достъпност