Новини

 • covid-19
  03-12-2020 11:42

  Шест случая на COVID-19 бяха регистрирани в Дома за стари хора

  Двама домуващи и четирима служители от персонала в Дома за стари хора в Сливен са дали положителен резултат при направените изследвания за COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Домуващите са в изолация на място, лечението им се провежда под наблюдението на личния лекар. РЗИ, общината и ръководството на социалното заведение предприемат необходимите мерки. Общият брой на заболелите през последното денонощие лица възлиза на 117 души. Сред тях са двама лекари и медицинска сестра. Част от диагностицираните лица са се заразили в 10 семейни огнища, при контакт с по-рано установени болни. Четирима пациенти на възраст 77, 74, 71 и 70 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания, починаха през последното денонощие. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

  прочети цялата

 • плазма
  03-12-2020 11:27

  Продължава кампанията за даряване на кръв от преболедували COVID-19 лица

  В Сливен продължава кампанията за кръводаряване от лица, преболедували COVID-19. Целта е да се осигури кръвна плазма, която дава позитивен ефект при лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, съобщиха от Областния кризисен щаб. Благодарение на създадената организация, отпада необходимостта гражданите на Сливен и областта да пътуват до Стара Загора. Достатъчно е да посетят отделението по трансфузионна хематология /кръвния център/ към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен. Дарената от тях кръв се изпраща до специализираното здравно заведение в Стара Загора за извличане на плазма. В кръвния център – Сливен е определен график за вземане на кръв от пациентите, преболедували COVID-19. Това ще става между 8 и 11 часа на следните дати през този месец: 7, 9, 11, 15, 17, 21, 23, 30 и 31 декември. Необходимо е желаещите да запазят предварително ден и час на тел. 044/66 26 23. Подробна информация за кампанията е поместена в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен: https://mbal.sliven.net/index.php?id=345624 Областният кризисен щаб изказва гореща благодарност на всички преболедували COVID-19 граждани, които подкрепиха или ще подкрепят кампанията в този труден за всички ни момент.

  прочети цялата

 • маска
  03-12-2020 11:15

  Търсят се санитари и общи работници за болничната помощ

  Болничната помощ в Сливен се нуждае от санитари и общи работници, съобщиха от Областния кризисен щаб. В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ са необходими кадри, които да работят на тези позиции в помощ на отделенията, включително и в предназначените за лечение на пациенти с COVID-19. Одобрените кандидати ще бъдат наети на трудови договори. След като преминат обучение и придобият необходимия опит, санитарите ще имат възможност да получават предвидените от държавата възнаграждения за работа на първа линия в условията на епидемия. Болницата осигурява всички необходими лични предпазни средства и препарати за дезинфекция.

  прочети цялата

 • 01-12-2020 16:19

  До 31 януари остават същите ограничения за влизане и престой в България

  Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 31 януари 2021 г. и по предложение на главния държавен здравен инспектор, министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-680/27.11.2020 г., с която остават същите, както и до момента, ограничения за влизане и престой на територията на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Заповедта влезе в сила днес, 1 декември. Обръщаме внимание, че както и до момента, така и с новата заповед, няма ограничения за влизане и престой на територията на България за българските граждани, гражданите на държави-членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна Република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.

  прочети цялата

 • 01-12-2020 16:05

  Започна кампания за кръводаряване от преболедували лица

  В Сливен започна кампания за кръводаряване от лица, преболедували COVID-19. Целта е да се осигури кръвна плазма, която дава позитивен ефект при лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, съобщиха от Областния кризисен щаб. Кампанията се провежда в отделението по трансфузионна хематология /кръвния център/ към областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Графикът за вземане на кръв е между 8 и 11 часа на следните дати през месеца: 3, 7, 9, 11, 15, 17, 21, 23, 30 и 31 декември. Необходимо е желаещите да запазят предварително ден и час на тел. 044/66 26 23. Подробна информация за кампанията е поместена в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен: https://mbal.sliven.net/index.php?id=345624

  прочети цялата

 • Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен
  27-11-2020 10:44

  Обръщение на областния управител във връзка с въведените противоепидемични мерки

  Уважаеми съграждани, Приятели, В 23,30 часа тази нощ влизат в сила допълнителните противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Днес институциите, ангажирани с контрола, провеждат разяснителна кампания в обекти, които временно ще преустановят посещенията до 21 декември. Разяснения ще бъдат дадени и в обектите, които ще продължат да предоставят стоки и услуги. Там, където е необходимо, ще бъде оказано съдействие при организацията на безопасен работен режим. Мерките, които трябва да изпълняваме през следващите три седмици, не са ни непознати. Познаваме ги от началото на епидемията. Място за паника няма. Позволявам си да се обърна към Вас по няколко причини. Точно преди половин година в област Сливен се разболяваха по няколко души в денонощието. Към днешна дата за денонощие биват диагностицирани до 10-15 пъти повече заболели. Преди шест месеца инфекциозните отделения в двете сливенски болници на първа линия – областната и военната, можеха да приемат всички положителни за COVID-19 пациенти – по 50-60 души, включително и леките случаи. Към днешна дата областната болница е разкрила още три COVID-отделения. Разкрити са легла и в пет частни болнични заведения. Хоспитализираните са три пъти повече – по 180-190 души, по-тежки и тежки случаи, при пълен капацитет. Над 800 болни, които са с по-лека симптоматика, провеждат терапията си в домашни условия под лекарско наблюдение. Много, близо 1700 души, са излекуваните. Но за съжаление, в някои случаи битката с коронавируса е неравностойна. Губим най-скъпи близки, приятели, колеги. Изгубихме и двама лекари. Това са фактите. Можем ли да разкрием още COVID-легла? Да, можем. Създадена е организация за това. Осигурени са медикаменти. Но ако няма лекари, които да оказват помощ и да ни лекуват, линейките ще се превърнат в обикновени автомобили, а болничните легла – в кревати. Тревогата ни е, че медиците ни работят от началото на епидемията при огромно денонощно натоварване. Загрижени сме, че през този месец заразените лекари, фелдшери, медицински сестри, санитари и друг персонал се увеличиха – в болничната, доболничната и спешната помощ, включително и в структурите, които не са предназначени за лечение на COVID-19. Можем ли да се справим? Вярвам в това. Най-добрите специалисти в страната увериха, че още в края на втората седмица от въвеждането на мерките ще се почувства ефект. Стига да сме дисциплинирани, да спазваме дистанция, да извършваме редовна дезинфекция и да се придържаме към социална изолация. Проявата на лична отговорност от всеки е единственото печелившо поведение. Това е отговорност към живота! Нека сме здрави, силни и да не губим вяра! Щом сме единни, ще се справим! С уважение: Чавдар Божурски Областен управител на област Сливен

  прочети цялата

 • koronavirus
  26-11-2020 14:30

  Епидемичната обстановка в област Сливен към 26 ноември

  1 049 души са активно болните с COVID-19 към момента в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Те са жители на 80 населени места. В община Сливен с коронавирусни инфекции са 763-ма души, в община Нова Загора – 147, в община Котел – 80, в община Твърдица – 59. 86 от заболелите са диагностицирани през последното денонощие. Сред тях са осем лекари, две медицински сестри и трима санитари от болничната и доболничната помощ. 35 пациенти са преборили коронавируса. За съжаление, четирима жители на областта изгубиха битката с тежката зараза. Починалите са на възраст 47, 68, 69 и 79 години. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките. Под домашна карантина са 1 476 лица, като 1 176 от тях са на територията на община Сливен. Останалите са в общините Нова Загора, Котел и Твърдица. Очакват се резултатите от 30 проби – 22 на лица със симптоми и 8 на медицински персонал. Спазването на противоепидемичните мерки доказано намаляват риска от разпространение на коронавируса. Личната дисциплина е отговорност за собственото здраве и здравето на близките, както и за здравето на лекарите и медицинския персонал, които се борят за човешки животи.

  прочети цялата

 • 26-11-2020 09:43

  В 23,30 часа на 27 ноември влизат в сила допълнителните противоепидемични мерки

  В 23,30 часа на 27 ноември, петък, влизат в сила допълнителните противоепидемични мерки, разпоредени със заповед на Министъра на здравеопазването. Мерките са въведени до 21 декември, съобщиха от Областния кризисен щаб. През този период се преустановява присъствената форма на обучение в училищата, висшите учебни заведения, детските градини и ясли. Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения, на фитнес-центровете, в търговските центрове от типа „МОЛ“, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните компании. Не се допуска провеждането на частни събирания и тържества, в това число сватби, кръщенета, погребения, в присъствието на повече от 15 лица. Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, с изключение на театрите при заетост до 30 процента от капацитета, осигурена физическа дистанция най-малко от 1,5 метра и носене на предпазни маски. Магазините за хранителни стоки не трябва да допускат лица под 65-годишна възраст между 8,30 и 10,30 часа. На пазарите трябва да се създаде организация за еднопосочно движение, при спазване на дистанция и др. Със същата заповед са указани действията на институциите, ангажирани с контрола за изпълнение на допълнителните противоепидемични мерки. Целият текст на заповедта може да се види в прикачения файл.

  прочети цялата

 • 25-11-2020 16:15

  Гражданите трябва да предоставят актуален телефон за връзка при положителен тест за COVID-19

  Областният кризисен щаб призовава гражданите да предоставят актуален телефонен номер за връзка с тях при положителен резултат от изследване с PCR-тест. Целта е личните лекари и лекарите от РЗИ да установят бърз контакт с диагностицираните лица. Телефонният номер се изисква в лабораториите, където гражданите са си направили изследванията. Всички семейни лекари получават по служебен път информация за пациентите си с положителен резултат. Те установяват връзка със заболелите по телефона, извършват преценка на състоянието им и дали имат нужда от хоспитализация, назначават лечение. От РЗИ също установяват връзка по телефона със заболелите лица. Целта е да се извърши епидемиологично проучване, като се установят контактните им лица. Укриването на информация за кръга от контактни увеличава опасността от разпространение на заразата. Предоставянето на неточни или недействащи телефонни номера значително затруднява установяването на връзка със заболелите и е предпоставка за риск в условията на актуалната епидемична обстановка.

  прочети цялата

Достъпност