Република България

Преглед на новина

Областният управител: Търновската конституция са приетите преди 140 годни закони от Народа - за Народа

Изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ бе открита на 2 април в зала „Сирак Скитник“ в Сливен. Изложбата бе подготвена по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Неин домакин бе областният управител Чавдар Божурски, в партньорство с общината и художествената галерия. „В създаването на държавността, на основния закон в държавата са участвали достойни и високообразовани личности. Всеки текст е бил обстойно дебатиран. Каква е била атмосферата, можем да съдим по думите на митрополит Антим Видински, председател на събранието. След гласуването той е отбелязал: „Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури. Слава богу, този кораб достигна пристанище. Можем да заявим, че приехме закони от Народа – за Народа“, заяви Чавдар Божурски. Той отбеляза, че събитието е повод да се изрази признателност към родения в Жеравна писател, публицист и политик Тодор Икономов, подпредседател на Учредителното събрание. „Цялата му деятелност е била свързана с устройството на държавността след Освобождението. Бил е дълго време депутат, окръжен управител на Сливен и Бургас, министър на вътрешните работи, кмет на София. За мен е чест да открия изложбата, посветена на създадените закони от Народа – за Народа, както е казал председателят на Учредителното събрание“, заяви областният управител.

„За времето си Търновската конституция е била най-демократичната в Европа. Тя позволява за първи път да имаме разделяне на властите – изпълнителна, законодателна. Чрез нея имаме разделяне на властта между княза и Народното събрание. Търновската конституция позволява свободата на словото, свободата на всеки гражданин да избира и да бъде избиран. Тя позволява частната собственост, а това е един голям успех за държавата, защото до 1911 г. България е била наричана европейското икономическо чудо“, подчерта в словото си д-р Николай Сираков, директор на РИМ „С.Табаков“. Началникът на отдел „Архиви“ – Сливен Ваня Койчева представи експозицията. Тя съдържа материали с исторически и биографични данни за народните представители в Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, развитието на конституционния процес.

Гости на откриването бяха зам.областният управител Димитринка Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев, ръководителите на Окръжната и Районната прокуратура Пламен Стефанов и Иван Иванов, директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, директорът на ТД на ДАНС Николай Чиликов, председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, граждани, ученици, служители на областната администрация.

Изложбата е открита за посещения до 4 април включително, каза директорката на ХГ-Сливен Маргарита Пенева.

Снимки

Д-р Николай Сираков и Ваня КойчеваПосетителите на изложбатаРазглеждане на експозициятаМомент от изложбатаМомент от изложбатаТърновската конституцияВ изложбата бе показан и портрет на митрополит Антим Видински, председател на УСТодор Икономов, подпредседател на УС. Снимка: УикипедияЧаст от експозициятаЕкспозициятаЕкспозициятаЕкспозициятаМотото на изложбата
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508