Република България

Преглед на новина

Изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" ще бъде открита в Сливен

Изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде открита на 2 април 2019 г., от 10 часа, в зала „Сирак Скитник“ в Сливен. Домакин на събитието е областният управител Чавдар Божурски, в партньорство с община Сливен и Художествената галерия в града.

Изложбата е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. В нея са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. Гордост за Сливенския край е, че един от подпредседателите на Учредителното събрание е роденият в Жеравна борец за църковна самостоятелност, общественик, публицист и писател Тодор Икономов.

Изложбата ще е отворена за безплатни посещения до 4 април включително.

 

Снимка: пресцентър на Народното събрание. На снимката се виждат оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Те бяха показани в парламента в началото на февруари т.г.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508