Република България

Преглед на новина

Стотици граждани присъстваха на ритуала за Йордановден в Сливен

С Василиева света литургия, освещаване на бойните знамена на Центъра за подготовка на специалисти и Велик Богоявленски водосвет бе чествано Богоявление в Сливен. Гости на празника бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, командирът на военното формирование полк. Любомир Вачев, председателят на общинския съвет Димитър Митев. В поздравлението си кметът Радев подчерта, че знамената на Българската армия не са пленявани в нито една битка досега.

Отец Силвестър Янакиев и духовници от града осветиха бойните знамена по време на церемония, състояла се на площад "Панайот Хитов". Литийно шествие се отправи към река Новоселска за водосвета и ритуала за спасяване на Светия кръст. Събитията предизвикаха интереса на стотици граждани, възрастни и деца. Кръстът улови сливналията Антони Андонов, който не за първи път участва в ритуала. В ледените води бе изиграно традиционното за Йордановден мъжко хоро.

Организатори на празничните прояви бяха община Сливен, Сливенската света митрополия, Центърът за подготовка на специалисти, сдружение "Свети Георги Победоносец".

За илюстрация на материала е използван снимков материал и от пресцентъра на община Сливен.

Снимки

Областният управител Чавдар Божурски бе сред гостите на ритуала. Момент от церемониятаМомент от церемонията на пл."П.Хитов"Освещаването на знаменатаМъжкото хоро в река НовоселскаУлавянето на кръста. Снимка: пресцентър на община Сливен
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508