Република България

Преглед на новина

Сливен чества Съединението

С военни почести, тържествено издигане на националния флаг и поднасяне на цветя пред паметника на Хаджи Димитър премина официалната церемония на централния площад в Сливен послучай Съединението. Молитва за здраве и добруване отправи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий. В приветствието си към гражданите кметът на община Сливен Стефан Радев подчерта, че Съединението на Княжество България с Източна Румелия е изцяло българско дело, организирано от български водачи, подкрепено от българския народ, защитено от българската дипломация. Гост на празничния ритуал бе областният управител на Сливен Чавдар Божурски. В знак на почит и уважение към деятелите на съединисткото движение той поднесе венец пред паметника на Хаджията. Венци и цветя бяха положени още от народните представители Десислава Танева, Кольо Милев, Таско Ерменков, ръководители и представители на държавни и общински структури и ведомства, общински съветници, политически партии, обществени и патриотични организации, културни институции, много ученици и граждани. Концерт изнесе фолклорният състав към читалище „Хаджи Димитър” в Сливен. Организатори на церемонията бяха община Сливен, военно формирование 22 220, читалище „Х.Димитър”.

На 6 септември 1885 г. Панайот Хитов, който по това време е бил в града, получава телеграма от Захарий Стоянов за провъзгласяването на Съединението в Пловдив. След като научава радостната вест, още същия ден воеводата отива в сливенската префектура с активните деятели на движението Димитър Куртев и Манол Георгиев. Те заставят администрацията да предаде властта. Сред сливенците, допринесли за обединителната кауза, са още Димитър Сяров, Атанас Попиванов, много участници в освободителното борби.

Снимки

Дядо владика отправи молитва за здраве и добруване на българския народС тържествен ритуал за приемане на строя протече церемониятаТържествено издигане на националния флагтържествено издигане на националния флагГости на празникаКметът на община Сливен Стефан Радев приветства гражданитеСливенските народни представители поднесоха цветяВ знак на почит цветя бяха поднесени и от много ученициОбщински съветници, граждани, представители на обществени организации също отдадоха почитфолклорният ансамбъл към читалище "Х.Димитър" изнесе концертПаметникът на Хаджи Димитър
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508