Република България

Преглед на новина

За 17-ти път - "Златна праскова" в Гавраилово

Производители, експерти, много деца и възрастни от близките населени места се събраха за 17-ти пореден път в сливенското с.Гавраилово на празника „Златна праскова”. Гости на събитието бяха народният представител и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Сливен Стефан Радев, изп.директор на Националната служба за съвети в земеделието-София доц.д-р Младен Младенов и др.

„Радвам се, че този празник се утвърди като традиция в нашия регион, който пък можем да наречем „Градината на България”, заяви кметът Радев при откриването. Бяха връчени награди на отличените стопани в обявения от НССЗ-София конкурс за най-добре поддържана плододаваща градина: първи стана Антон Иванов от с.Ковачите, следван от Мариана Тодорова от с.Струпец и Пенка Кирова от сливенския кв.”Речица”. Концерт на площада изнесе АНПТ „Сливен”. Програмата съпътстваха научни дискусии, изложби, конкурси. По традиция домакините почерпиха със специалитети, приготвени от праскови.

Празникът се проведе под патронажа на Министъра на земеделието и храните. Организатори бяха община Сливен, МЗХГ, кметството и читалището в Гавраилово, Организацията на производителите „Българска праскова”, НССЗ-София, Институтът по овощарство.

В Сливенската долина на прасковите се отглеждат 20 000 от общо 38 000 декара от тези насаждения в страната.

Снимки

Домакините почерпиха по традиция с праскови и специалитети от плодоветеНа празника се продаваха праскови, отгледани в градините на ГавраиловоГалина Алексиева, майсторката на специалитети от прасковиАнсамбълът за народни песни и танци "Сливен" зарадва присъстващите с концерт
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508