Република България

Преглед на новина

Шествие, почести и цветя за подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници

Областният управител Чавдар Божурски участва в церемонията с почести и полагане на венци, която се проведе на централния площад в Сливен по повод 150-годишнината от подвига на воеводите Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници. Поклонението събра представители на държавната и местната власт, граждани, гости на града, членове на клубовете „Традиция“ от Сливен и близки населени места.

„Днес ние ще сведем глави пред подвига на воеводите и четниците. Техните имена ще бъдат помнени от поколение на поколение. Техните личности ще бъдат вдъхновение за нас и нашите деца и ние никога няма да ги забравим. Поклон!“, каза в словото си кметът Стефан Радев. Актьорът Димитър Марков развълнува присъстващите с представянето на авторски текст на колегата си Ивайло Гандев „За Хаджи Димитър…“.

Венци и цветя бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, директора на ТД на ДАНС Николай Чиликов, председателя на общинския съвет Димитър Митев, началника на РУ на МВР гл.инспектор Димитър Кикьов, зам.началника на Центъра за подготовка на специалисти полк.Данчо Николов, подп.Евгени Ташков от РС „Военна полиция“, общински съветници, директора на РИМ Николай Сираков, патриотични организации, мотоклуб „Хайдути“, граждани.

Общоградското поклонение бе предшествано от факелно шествие, което тръгна от родната къща на Хаджи Димитър.

Организатори на събитието бяха община Сливен, Сливенската митрополия, Центърът за подготовка на специалисти, Регионалният исторически музей.

Снимки

Факелното шествие тръгна от къщата на Хаджи ДимитърПолк. Данчо Николов прие строя Актьорът Димитър Марков развълнува със спектакъла "За Хаджи Димитър..."Членове на клуб "Традиция" се включиха в поклонениетоКметът на Сливен Стефан Радев произнесе словоОбластният управител Божурски поднесе венецПоклон пред паметта на героитеВенец от директора на ТД на ДАНС Николай ЧиликовЦветя от Регионалния исторически музейклуб "Традиция"Мотоклуб "Хайдути"поднасяне на цветяКалина /вляво/ е на гости от Германия, заедно с Калина от Сливен и Теодора от Кабиле /вдясно/ участва в поклонениетоРодители доведоха децата си на церемониятаПоклонението приключи със залп от пушките на клуб "Традиция"Паметникът на Хаджи Димитър
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508