Република България

Преглед на новина

Областният управител Чавдар Божурски в Котел: Всяко посещение на вашия красив, възрожденски град, предизвиква вълнение

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на традиционния празник на „Етносите, багрите и котленския килим“, който се провежда в Котел.

„Всяко посещение на вашия красив, възрожденски град, предизвиква вълнение.

Музеите – съхранявали документалните сбирки, къщите, улиците носят спомена за вашето достойно минало. Фестивалните дни обаче предизвикват и друг вид тържественост и емоционалност. Те показват как вие празнувате своите празници, заедно с красивите традиции, които сте съхранили и предали на поколенията. Традициите на задружния дом, на патриархалния бит, на фолклорната магия, духовност и занаяти, на култа към природата. Позволете ми да поздравя ръководството на Общината и лично кмета Коста Каранашев, за това, че за поредна година организират този фестивал и да ви пожелая приятни емоции с многобройните изненади, и с творците, които сте поканили, които сигурен съм ще направят преживяванията тук незабравими“, каза в приветствието си към жителите и гостите на Котел областният управител.

Сред официалните гости бяха още Народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Петър Петров, областният управител на област Търговище Митко Стайков, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-председателят на ПП ДПС – Янко Янков, вицеконсулът на Република Турция в Бургас – Керим Аксен, кметове на съседни общини, общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в Община Котел.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и министърът на културата Боил Банов изпратиха поздравителни адреси до кмета на община Котел Коста Каранашев и организаторите на празника. По време на церемонията кметът Коста Каранашев заяви, че основната идея на фестивала е на едно място да се съберат всички етноси, живеещи в Общината, които да представят своите обичаи, носии и традиционна кухня.

След официалната част програмата продължи с представяне на самодейни състави от цяла България и Община Котел, демонстрация на кулинарни техники с шеф Андре Токев, а майстори от Котел завъртяха чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на жар, характерен за каракачанския етнос. В рамките на фестивала бяха представени занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими.

Снимки

Божурски2КаранашевЯнковНатура 1Натура 2Хоро1Хоро2
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508